ABVAKABO FNV

Eindelijk onderhandelaarsakkoord voor Verpleging en Verzorging en Thuiszorg

Na wekenlange onderhandelingen ligt er nu een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao voor de verpleging en verzorging en thuiszorg. ABVAKABO en andere bonden hebben dat vanavond met Actiz afgesloten. De mensen in de thuiszorg gaan er bijna 10 % (9,9) op vooruit in de periode tot maart 2010, de mensen in de verpleging en verzorging 8,9%.

De onderhandelingen waren lang en taai. Het zag er zelfs naar uit dat we er niet uit zouden komen. Lang was er de dreiging dat de arbeidsvoorwaarden in de verpleging en verzorging zouden verslechteren. Maar deze hebben we in stand weten te houden. Mensen die in de thuiszorg werken gaan er zelfs op vooruit, omdat hun arbeidsvoorwaarden voor een groot deel op hetzelfde niveau zijn gekomen als die in de verpleging en verzorging. Daarnaast hebben we afgesproken dat er een stagevergoeding komt en dat het werken met flexcontracten wordt teruggedrongen.

Een ander belangrijk punt was de WMO. Zowel werkgevers als werknemers vinden het onwenselijk dat mensen in de Thuiszorg als (zelfstandige) alfahulp aan de slag moeten. Wie in de thuiszorg werkt, zou dat onder de cao thuiszorg moeten doen, is de stelling van beide partijen. Waar dat al wel gebeurd is, moeten de negatieve effecten zo snel mogelijk teniet worden gedaan. Partijen hebben afgesproken er samen voor te ijveren om de op dit punt negatieve effecten van de WMO terug te draaien en bewindslieden aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Maandag vindt u hier de uitgebreide informatie.