VVD


30-11-2007

Uruzgan-brief kabinet niet hard genoeg. Instemming VVD staat niet vast

VVD-Buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen vindt dat de zgn. artikel-100-brief van de regering, waarin het besluit om de militaire missie in Uruzgan met 2 jaar te verlengen is opgenomen, niet hard genoeg is.

Van Baalen wil de harde toezegging van de regering dat, ook wanneer de missie duurder uitvalt dan begroot, Defensie niet voor die extra kosten opdraait.

Voorts moet hard worden aangegeven dat de landen die naast Nederland en Australië bij de missie betrokken worden een wezenlijke militaire bijdrage leveren. Zij moeten de missie versterken en niet voor onnodige belasting van commandovoering en logistiek zorgen. Tevens dient de Afghaanse regering te garanderen dat voldoende Afghaanse troepen in Uruzgan ingezet zullen worden om een essentiële bijdrage aan de veiligheid in de provincie te leveren. Een zelfde garantie geldt de opbouw van de Afghaanse politie en het provinciale en lokale bestuur.

Verder wil Van Baalen dat de Nederlandse regering de secretaris-generaal van de NAVO in een openbare brief onomwonden aangeeft dat de Nederlandse militaire betrokkenheid in Uruzgan eind 2010 beëindigd is opdat er bij de NAVO volstrekte duidelijkheid bestaat over de duur van de Nederlandse betrokkenheid.

Vanwege het immense belang van de missie, vooral in het kader van de bestrijding van het internationale terrorisme, voor Nederland, voor Afghanistan en voor de NAVO en uit grote betrokkenheid bij onze uit te zenden soldaten kan de VVD niet instemmen met een mission impossible, die onze krijgsmacht uitholt. De VVD heeft daarom nog geen definitief standpunt over instemming ingenomen. In het debat van 17 december aanstaande zal de regering harde toezeggingen moeten doen opdat Hans van Baalen de VVD-fractie zal voorstellen met de verlenging van de missie in te stemmen.

Den Haag, vrijdag 30 november 2007