Gemeente Arnhem

Uniek karakter Park Klarenbeek wordt versterkt (29-11-2007) Beheervisie voor een reliëfrijk landschap midden in de stad De gemeente Arnhem heeft samen met omwonenden een beheervisie gemaakt voor Park Klarenbeek, het eerste en oudste stadspark dat bij veel inwoners onbekend is. De unieke kwaliteit van het park als een landschap met reliëf, rust en ruimte wordt versterkt. Naast een grote onderhoudsbeurt aan groen en paden vindt er een herinrichting plaats van de Baroktuin: het hart ervan wordt met groen omzoomd en uitgerust met een fontein. Het park zal beter bereikbaar zijn voor recreanten. Na wegaanpassingen in de omgeving wordt de Bosweg ingericht als wandel- en fietspad.

De visie sluit aan op het Groenplan van 2004 en bestrijkt de komende 20 jaar. De beheervisie Klarenbeek ligt ter inzage bij de gemeentelijke informatiecentra (Stadhuis en Winkelcentrum Kronenburg) en bij het Bezoekerscentrum Sonsbeek en is te downloaden van www.arnhem.nl.

Bijeenkomsten
Om er achter te komen wat de gebruikers en omwonenden van het park vinden, heeft de gemeente de afgelopen tijd twee bijeenkomsten georganiseerd. Samen met wethouder Cees Jansen en deskundigen hebben de bezoekers de situatie in het park in ogenschouw genomen. Tijdens een volgende bijeenkomst konden zij op de gepresenteerde ruimtelijke visie van het park reageren. Hieruit bleek dat de gebruikers het huidige park zeer waarderen. Men is het met de gemeente eens dat de aanwezige bijzondere kwaliteiten van het landschap, de rust en de ruimte behouden moeten blijven.

Schouwgroep
Er is een schouwgroep Klarenbeek opgericht door betrokken gebruikers, die de gemeente adviseert en ondersteunt bij de uitvoering van de beheervisie. Met hen gaat de gemeente de komende jaren aan de slag in het park. Het achterstallig onderhoud wordt weggewerkt: in het bos wordt gedund, zichtlijnen worden hersteld, paden worden uniform gemaakt en er komen speel- en bloemenweides en zitbanken. Deze maatregelen worden opgenomen in het nieuwe beheerplan voor park Klarenbeek, zodat dit de komende 10 jaar structureel worden opgepakt.

Uitvoering van de beheervisie
De beheervisie Klarenbeek geeft de komende jaren prioriteit aan drie projecten:

1. de herinrichting van de Baroktuin:
deze wordt verdeeld in vier vakken, met als centrale as de beek. Midden in de tuin wordt een omsloten deel gemaakt met een fontein en zitbanken. De waterval wordt opgeknapt en om de tuin komt een afscheiding, in de vorm van een ijzeren hekwerk;
2. de nieuwe functie voor Bosweg 5 (huidige gemeentewerf): voor het gebouw zal naar een nieuwe functie worden gezocht. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een opslag voor volkstuinders en paardenhouders, een extra vergaderruimte voor de gemeente of een ruimte voor natuur- en milieu-educatie. Er is zelfs een idee geopperd voor een wijngaard eventueel met openstelling voor publiek. Of dat technisch haalbaar is is op dit moment niet bekend.

3. het afsluiten van de Bosweg voor doorgaand gemotoriseerd verkeer: hiermee wordt de weg een aantrekkelijke fiets- en wandelverbinding. De Buitenschool, de volkstuinen, de paardenweides en de boerderijen blijven bereikbaar via de Van Coesfeldstraat of via de Hommelseweg en Wagnerlaan. De afsluiting wordt pas uitgevoerd als alle werkzaamheden voor een goede doorstroming van het verkeer rondom park Klarenbeek afgerond zijn.

Oudste en meest gevarieerde stadspark
De gemeente Arnhem heeft Park Klarenbeek in 1886 gekocht om het unieke landschap voor haar bewoners te bewaren. Het was Arnhems eerste stadspark! Dit landschap kent een rijke historie en vele contrasten, wat weinig voorkomt in Nederland. Om dit te behouden en te verbeteren heeft het park meer aandacht nodig. Dit gaat de komende jaren gebeuren door o.a. herstel en bescherming van de ruimtelijke structuur van het groen, de paden en het parkmeubilair. Het unieke reliëfrijke landschap van park Klarenbeek moet behouden en toegankelijk blijven voor alle inwoners van Arnhem, in het bijzonder de bewoners van de omliggende wijken.