Senternovem


03-12-2007 | Bijeenkomst passief bouwen en renoveren voor corporaties

Optimaal gebruik maken van passieve zonne-energie, dat is passief bouwen. Woningen zodanig situeren en ontwerpen, dat de zon haar energiebijdrage optimaal kan leveren. Het energieverbruik wordt daardoor tot een minimum beperkt. Op maandagmiddag 10 december 2007 vindt bij Stichting VIBA Expo in Den Bosch een landelijke bijeenkomst plaats over passief bouwen voor woningcorporaties.

Tijdens de middag komen sprekers aan bod van SenterNovem, de Stichting PassiefBouwen.nl en deskundigen over het binnenmilieu en ventilatie. Een belangrijk deel van het programma staat in het teken van praktische informatie, aan de hand van resultaten van gerealiseerde projecten én van projecten die thans in behandeling zijn. In één middag kan op die manier goed kennis worden gemaakt met de mogelijkheden van passief bouwen en renoveren.

De Stichting Viba Expo bevindt zich in het Bedrijvencentrum Brabant aan de Veemarktkade 8, gebouw (unit) B. De bijeenkomst begint om 14.00 uur. Afsluiting van de middag is rond 17.00 uur met een borrel. De toegang is gratis. Naast passief bouwen en renoveren wordt er ook aandacht besteed aan het binnenmilieu. Aanmelden kan via www.passiefbouwen.nl

Het passief-concept heeft een aantal belangrijke onderdelen: oververhitting in de zomer voorkomen, in de winter profiteren van de laagstaande zon, goed isoleren, kierdicht bouwen en ventileren met warmteterugwinning. Voor passief renoveren zijn dezelfde onderdelen van belang.

In landen om ons heen wordt passief bouwen en renoveren al veel meer toegepast. Op Europees niveau staat het zelfs aan de vooravond van de nieuwe norm voor bouwen en renoveren. Mede daarom is de Stichting PassiefBouwen.nl opgericht. De stichting wil een bredere toepassing van dit concept bevorderen. Ook SenterNovem en VROM omarmen de energiezuinige oplossingen van passief bouwen en renoveren.