Grafische Bedrijfsfondsen




Prepensioenfonds voor dagbladjournalisten heft zichzelf op

Het Prepensioenfonds voor de Dagbladjournalisten wordt met ingang van 2008 geliquideerd. Dat heeft het bestuur, na een positief advies van de Deelnemersraad van het fonds eind november 2007, besloten. De aanspraken van deelnemers worden premievrij gemaakt en overgedragen aan Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB). De pensioenaanspraken volgen daarna de toeslagregeling (indexatie) van PGB.

De bestaande Vut-regeling wordt voortgezet voor de geboortejaren tot en met 1949. De prepensioenpremie voor deze groep vervalt en wordt omgezet in een Vut-premie. De Vut-premie voor werknemers die na 1949 geboren zijn, verandert niet.

De aanleiding voor de stap vormen de aangescherpte toezichtseisen van DNB en AFM en noodzakelijke professionalisering van pensioenbeleid. De kosten per deelnemer zouden daardoor de komende jaren gaan oplopen. Bovendien is als gevolg van de Vut-Pensioen-Levensloopwetgeving (VPL) het draagvlak voor het fonds versmald tot dagbladjournalisten die in of voor 1949 geboren zijn.
Daarbij is van belang dat na het van kracht worden van de VPL-wetgeving (en de bijbehorende afkoop van prepensioenrechten voor degenen die jonger waren dan 55 jaar), er geen materieel verschil meer is tussen een gecombineerde Vut-prepensioenregeling en een op zich zelfstaande Vut-regeling. Daardoor is de noodzaak vervallen om een Prepensioen- en een Vut-fonds naast elkaar te laten bestaan.

De aan het fonds deelnemende dagbladjournalisten ontvangen nog nadere informatie over de verdere afwikkeling.