Algemene Inspectiedienst (AID)

AID start proef Varkensbesluit

03-12-2007

In de regio Land van Cuijk start de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het Varkensbesluit met een proefproject. Een groep varkenshouders krijgt controle waarbij ze hulp krijgen om aan de regels te voldoen.

In het Varkensbesluit staan regels over het houden, huisvesten en verzorgen van varkens. Eerdere controles, maar ook voorlichting en zelfs het aankondigen van controles lieten slechts een geringe verbetering zien. Daarom kiest de AID nu voor een andere aanpak; een werkwijze die is geënt op vertrouwen en samenwerking.

Proefproject
De AID gaat in het kader van het proefproject enkele tientallen varkensbedrijven bezoeken. Varkenshouders in het Land van Cuijk kunnen zich hiervoor ook aanmelden. Zij hebben inmiddels een brief van de AID ontvangen met tekst en uitleg over het project en hoe zij zich kunnen aanmelden. Bij de controle staat voorop hoe de ondernemer, eventueel met hulp van de AID, aan de normen van het Varkensbesluit kan voldoen. Als het proefproject in het Land van Cuijk zijn vruchten afwerpt, kan deze manier van werken ook in andere delen van het land worden ingezet.

Win-win
Voor varkenshouders is dit proefproject een mooie kans. De AID krijgt op deze manier meer zicht op waarom varkenshouders de regels niet (goed) of juist wel naleven. Belangenorganisaties ZLTO en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zijn op de hoogte van het proefproject en zijn benieuwd naar de resultaten van deze werkwijze.

De AID controleert het Varkensbesluit aan de hand van een checklist. Klik hier voor deze checklist.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.