GrijsWerkt stuurt scherpe aanbevelingen naar bewindslieden SZW

03/12/2007 15:12



Regiegroep GrijsWerkt



GrijsWerkt stuurt scherpe aanbevelingen naar bewindslieden SZW

RIGOUREUS OPRUIMEN IS NODIG!

Den Haag 3 december 2007 - De Regiegroep GrijsWerkt heeft vandaag een pakket van vijftien scherpe aanbevelingen naar de bewindslieden van SZW en de Tweede Kamer gestuurd. Het pakket moet leiden tot krachtige maatregelen om de arbeidsparticipatie van 55-plussers te verhogen. Met de aanbevelingen neemt GrijsWerkt een voorschot op haar eindconclusies in februari 2008, als de aanstellingsperiode van de Regiegroep afloopt. Nu al wil de Regiegroep de discussie over noodzakelijke maatregelen aanscherpen. De aanstaande begrotingsbesprekingen zijn daar een logisch platform voor.

Het duurzaam verhogen van de arbeidsparticipatie van oudere werknemers doe je niet door je alleen op 55-plussers te richten. Wat nodig is, is een leeftijdsbewust beleid, dat rekening houdt met de kenmerken van alle levensfasen en leeftijden. Hierop ligt de focus van GrijsWerkt. Daarnaast is het nodig om de obstakels die langer doorwerken belemmeren, zo snel mogelijk op te ruimen. Die zijn er nog té veel. Rigoureus opruimen is nodig, vindt GrijsWerkt. Ook 'moeilijke' maatregelen zijn noodzakelijk.

Wegnemen belemmeringen
Een doorn in het oog van GrijsWerkt zijn loonkostenverhogende obstakels als automatisch periodieke verhogingen en collectieve ontziemaatregelen voor oudere werknemers. Die moeten afgeschaft worden, vindt GrijsWerkt. Het afschaffen is een maatregel die niet door iedereen enthousiast ontvangen zal worden, maar die wel nodig is om de arbeidsparticipatie van oudere werknemers structureel te verhogen. Wat in de ogen van GrijsWerkt ook beperkt moet worden, is de mogelijkheid om de levensloopregeling te gebruiken voor een compleet prepensioen. Werken tot je 65-ste moet de norm worden. Langer doorwerken na je 65-ste moet een recht worden. Op leeftijdsdiscriminatie moeten gevoelige boetes komen te staan.

Scholing
Zes van de vijftien aanbevelingen zijn gericht op het stimuleren van scholing. Scholing tijdens de hele loopbaan is volgens de Regiegroep een breed onderschat instrument om de arbeidskansen van 55-plussers op peil te krijgen. De Regiegroep constateert dat én werkgevers én werknemers te weinig oog hebben voor de mogelijkheden en de kansen van een 'leven lang leren'. Via cao's, levensloopregelingen, verplichtende maatregelen en campagnes zou aandacht voor scholing geankerd moeten worden.

Kleinbedrijf
Een laatste 'cri de coeur' wijdt de Regiegroep aan het kleinbedrijf. De Regiegroep onderstreept het belang van het kleinbedrijf voor de Nederlandse economie, maar constateert tegelijkertijd dat juist het kleinbedrijf steeds kwetsbaarder wordt als gevolg van een vergrijzende arbeidsmarkt. De Regiegroep vraagt daarom extra aandacht voor de kleinere bedrijven in ons land. Extra aandacht moet leiden tot nieuwe mogelijkheden en faciliteiten om concurrerend te blijven op de Nederlandse arbeidsmarkt.

GrijsWerkt
De Regiegroep GrijsWerkt is in 2004 ingesteld door SZW staatssecretaris van Hoof. Voornaamste doel van de Regiegroep is het bewerkstelligen van een cultuuromslag in het denken over de vergrijzing en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse arbeidsmarkt. De Regiegroep signaleert, werkt aan een bijstelling van de beeldvorming over oudere werknemers bij zowel werkgevers als de werknemers zelf, geeft voorbeelden van succesvolle maatregelen, biedt handvatten voor en leeftijdsbewust personeelsbeleid en initieert de discussie en de samenwerking tussen de sociale partners. Voorzitter van GrijsWerkt is Ed Nijpels.





http://www.senior-power.nl