High Tech bedrijven zitten niet te wachten op APS systemen

03/12/2007 16:41



EyeOn BV



Advanced Planning Systemen (APS) worden door de aanbieders gepromoot als de belofte voor de toekomst als het gaat om de ondersteuning van complexe planningsprocessen. APS systemen komen tegemoet aan een aantal tekortkomingen van de traditionele MRP systemen. Daarmee is volgens de leveranciers van APS systemen de ultieme oplossing voor complexe planningsproblemen gevonden. Het voornaamste kenmerk van dit soort systemen is dat ze in staat zijn om plannen te optimaliseren door gebruik te maken van wiskundige algoritmes.

Uit een onderzoek van EyeOn onder een groep van 25 vooraanstaande bedrijven uit de high tech en electronica industrie blijkt echter dat optimalisatie erg laag op het verlanglijstje staat van de verantwoordelijke managers. Vrijwel alle bedrijven maken naast hun ERP paketten gebruik van zelfgebouwde tools, veelal in Microsoft Excel. Zij hebben daardoor vooral behoefte aan betere integratie van verschillende planningen en betere zichtbaarheid over meerdere organisatorische eenheden. De nadruk ligt bij de meeste high tech bedrijven op dit moment dan ook op het beter benutten van hun huidige systemen door het vereenvoudigen van de planningsprocessen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat bedrijven aan een aantal voorwaarden moeten voldoen voordat een APS implementatie een succes kan worden. De voornaamste hiervan zijn:
- Een gedegen proces voor master data

- Een hoog kennisniveau, ondersteund door goed kennismanagement
- Een duidelijk en gestandaardiseerd planningsproces

- Discipline in de organisatie om dit ook consequent uit te voeren

SAP is het meest gebruikte planningssysteem in de high tech industrie. Op het vlak van APS systemen is de verwachting dat SAP Advanced Planner and Optimizer (APO) verder aan marktaandeel zal winnen ten opzichte van de vooralsnog voornaamste speler i2.

Over het Eyeon High Tech Network
De volgende bedrijven hebben zich in het netwerk verenigd: Alcatel-Lucent, Apple, Arrow, ASM Europe, ASML, Assembléon, Avnet, Bosch Security Systems, Canon, Epson, FEI, Ferro, Flextronics, Fujitsu-Siemens, Hewlett Packard, Infineon, KPN Mobile, Lexmark, Logitech, MediaMotion, Motorola, Navteq, Neways, Nokia-Siemens, NXP Semiconductors, Océ, Omron, Philips, STMicroelectronics, Thomson, Tyco Electronics en Vanderlande Industries.

Elk half jaar faciliteert EyeOn voor deze groep een bijeenkomst waarop over een actueel thema gediscussieerd wordt. De volgende meeting zal plaatsvinden op 19 juni 2008.

Over EyeOn
EyeOn is een toonaangevend adviesbureau gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van innovatieve business planning & control oplossingen in complexe organisaties. EyeOn genereert niet alleen concepten en ideeën om de planning processen te verbeteren, maar neemt ook de verantwoordelijkheid om procesverbeteringen bij klanten te verankeren. Deze aanpak heeft EyeOn succesvol toegepast bij uiteenlopende organisaties, zoals Philips, ASML, Heineken, Bosch, SuikerUnie, DSM, Logitech en Alcatel-Lucent.





http://www.eyeon.nl