PvdA Rotterdam


Nieuws

Meer ruimte voor burgerinitiatieven

Ma 3 Dec 2007 - Redactie

Maak lokale experimenten met burgerinitiatieven en burgerparticipatie mogelijk, stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Bij de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken (BZK) dienden CDA, PvdA en de ChristenUnie een motie in om lokale 'proeftuinen voor burgerparticipatie' te stimuleren.

Bewonersinitiatieven lopen een bovenmatig risico lopen om te smoren in op zichzelf goed bedoelde overheidsvoorwaarden en een verantwoordingsbureaucratie. Maar burgerschap, burgerinitiatieven en burgerparticipatie verdienen -ook plaatselijk- ruim baan, vinden de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer*. Ook in Rotterdam vinden we dit, en daarom wil het stadsbestuur op enkele plekken gaan experimenteren met regelvrije buurten en wijken, waar bewonersinitiatieven en andere vormen van maatschappelijke betrokkenheid vorm kunnen krijgen zonder gehinderd te worden door een overmaat aan regels en voorwaarden.

Nu loopt Rotterdam nog tegen belemmeringen aan, maar de coalitiepartijen in de Tweede Kamer (CDA, PvdA en de ChristenUnie) komen Rotterdam tegemoet. Zij hebben een motie ingediend waarin het rijk gevraagd wordt de ontwikkeling van 'proeftuinen voor burgerparticipatie' te stimuleren. Wethouder Kriens is verheugd met deze steun uit Den Haag: "Rotterdam heeft hele goede ideeen om bewoners meer te betrekken bij hun eigen wijk. Het is goed dat Den Haag dit nu ook oppakt."


* Het onlangs verschenen rapport "Vertrouwen in de buurt" van de Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid ondersteunt deze opvatting.