Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12 Den Haag, 3 december 2007 Postbus 29739
2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44 HPA-TUCHTGERECHT BEBOET DERTIEN TELERS E-mail teelt@hpa.agro.nl
www.hpa.nl
www.aardappelinfo.nl
www.kennisakker.nl Het tuchtgerecht van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) beboet der- tien telers. De boetes variëren van 150,- tot ruim 7.000- per overtreding.

De uitspraken van het tuchtgerecht hebben ten eerste betrekking op zeven ver- zetzaken in verband met opgelegde boetes voor overtredingen van de knolcype- rusverordening. In twee van deze verzetzaken is de boete verlaagd. In het ene geval betrof het een overtreding van artikel 2 van de verordening: er was maïs geteeld zonder ontheffing. Het verzet werd deels gegrond verklaard, omdat er verwarring bestond over de indertijd verleende ontheffing. Het tweede geval ging over de bestrijdingsplicht. Het verzet werd deels gegrond verklaard omdat betrok- kene wel veel aan bestrijding had gedaan, maar nog niet alles wat mogelijk is.

Daarnaast heeft het tuchtgerecht in vier zaken boetes opgelegd voor overtredin- gen van de phytophthoraverordening. In twee zaken hadden de boetes betrekking op het gebruik van niet goedgekeurd pootgoed.

Op 4 oktober jl. sprak het College van Beroep voor het Bedrijfsleven zijn oordeel uit over een door een teler ingesteld beroep tegen een uitspraak van het tuchtge- recht. Het betrof het opleggen van één boete van 1.200,- voor twee overtredin- gen van de phytophthoraverordening. Volgens het College kon één van de over- tredingen niet bewezen worden. De boete is om die reden gehalveerd.

Het HPA stelt teeltvoorschriften vast op verzoek van de sector. NAK AGRO, BKD Services en de provincie Limburg (voor erosiebestrijding) houden toezicht op de naleving van de voorschriften. De HPA-voorzitter legt overtredingen voor berech- ting voor aan het tuchtgerecht. Daarin hebben een onafhankelijke (rechtsgeleerd) voorzitter en zeven akkerbouwers zitting, waarvan er per zitting steeds twee aan- wezig zijn.


---
///////////////