Gemeente Heerenveen


---


---

Verruiming inkomensgrens voor categoriale bijzondere bijstand

Voortaan kunnen meer Heerenveeners een beroep doen op de categoriale bijzondere bijstand. De gemeente Heerenveen heeft de inkomensgrens verruimd voor deze bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en mensen van 65 jaar en ouder. De inkomensgrens is met terugwerkende kracht op 120% gezet. Ook de woonvorm is niet meer van invloed op het recht op deze vorm van bijstand.

Categoriale bijzondere bijstand
De categoriale bijzonder bijstand is speciaal voor chronisch zieken, gehandicapten en mensen van 65 jaar en ouder. Heerenveen gaat ervan uit dat deze groepen vaak kosten hebben, die niet eenvoudig aan te tonen vallen met bonnetjes. De gemeente stelt een bedrag van EUR 200 per jaar beschikbaar voor deze groepen. Verhoging inkomensgrens
De inkomensgrens om een beroep te kunnen doen, is verhoogd van 110% naar 120% van de geldende bijstandsnorm. Hierdoor kunnen meer mensen een beroep doen op deze speciale vorm van bijstand. Ook voor inwonenden
Voorheen moesten mensen zelfstandig een huishouden voeren om aanspraak te kunnen maken op de categoriale bijzondere bijstand. Deze regel is nu losgelaten. Ouderen die bij hun kinderen inwonen of in een verpleeghuis verblijven, hebben ook verborgen kosten. Hetzelfde geldt voor gehandicapten en chronisch zieken; ook voor hen is hun woonvorm niet langer bepalen voor recht op categoriale bijzondere bijstand.
Invoering vanaf begin 2007
De aanpassing gaat, met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari 2007 in. Mensen die door de verruiming recht hebben op de categoriale bijzondere bijstand, kunnen hun aanvragen voor 2007 nog tot 1 april 2008 indienen bij de gemeente.


---