Regering.nl

Databank voor betere verkeersinformatie

Nieuwsbericht | 03-12-2007

Vanaf begin 2009 krijgen weggebruikers betere en nauwkeurigere verkeersinformatie. Hiervoor wordt een Nationale Databank Wegverkeersgegevens opgezet.

In de databank komt verkeersinformatie over ongeveer 5500 kilometer snelweg en provinciale en doorgaande stedelijke wegen. Nu is dat nog ruim 1000 kilometer snelweg.

Minister Eurlings (VenW) heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met steden, provincies en regio's. Afgesproken is dat de overheden (financieel) bijdragen aan de totstandkoming van de databank op korte termijn.

In de Nationale Databank Wegverkeergegevens (NDW) werken zij samen aan een landelijk dekkend systeem om verkeersgegevens in te winnen, te verzamelen en te verspreiden. Het doel is files helpen beperken of voorkomen.

Weggebruikers en wegbeheerders

Het ministerie van VenW verwacht dat de verbeterde verkeersinformatie begin 2009 voor weggebruikers en wegbeheerders merkbaar wordt.

Reizigers kunnen dan beter bepalen welke manier van vervoer ze kiezen, wanneer ze vertrekken en, eenmaal onderweg, welke route ze het beste kunnen nemen.

Wegbeheerders kunnen de gegevens uit de databank gebruiken voor een betere doorstroming op het wegennet. Dit gebeurt door verkeersmanagement. Zij kunnen bijvoorbeeld spitsstroken openstellen, toeritdosering inschakelen en omleidingsroutes instellen.

Gegevens inwinnen

Nu de overeenkomst is getekend, kan het inwinnen van verkeersgegevens worden aanbesteed aan marktpartijen. De uitdaging voor hen zit vooral in de slimme combinatie van verschillende inwinmethoden van verkeersgegevens.

Tot nu toe wordt veel gebruikgemaakt van meetlussen in het asfalt, soms gecombineerd met kentekenherkenning door camera's.

Meer informatie


* Persbericht ministerie van VenW
03-12-2007