Nieuw Religieus Tijdschrift voor Nederland en Vlaanderen


De Kovel: als een mantel vol leeftocht

B-LEUVEN, 20071203 -- De Kovel / Monastiek tijdschrift voor Nederland en Vlaanderen is een nieuwe periodiek die als opvolger van Monastieke Informatie vanaf januari 2008 zal verschijnen. Het blad, dat vijf afleveringen per jaar telt, is het orgaan van het samenwerkingsverband tussen alle Vlaamse en Nederlandse abdijen en priorijen van benedictijner- of cisterciënzersignatuur. Het profileert zich echter nadrukkelijk als een publieks- en bewaartijdschrift dat kansen in zich draagt om een vaste plek te verwerven in het hart van de spirituele beleving van zowel bewuste christe-nen als ernstige zinzoekers.

De term `kovel' verwijst naar het monastieke gewaad dat de monniken bij het bidden van de getijden boven hun habijt dragen en attendeert dus op de mantelzorg die de benedictijnse familie verschuldigd is aan al wie op zoek gaat naar (of al een goed eind gevorderd is op) betrouwbare spirituele paden. Die mantelzorg vertaalt zich momenteel in een nieuw tijdschrift: De Kovel.

De Kovel kenmerkt zich door een overzichtelijke onderverdeling in rubrieken die aangepaste sjablonen meekregen. Zo is er in elk nummer een stevig dossier waar meerdere auteurs in artikels en diepte-interviews een thema uitdiepen en toelichten. Dit beschouwende deel vindt zijn luchtiger omkadering in columns en cursiefjes die nu eens een verrassende insteek hebben, dan weer opvallen door hun literair raffinement, maar altijd een onderwerp aan-snijden dat de gelegenheid biedt om de monastieke traditie aan de actualiteit te koppelen. Verder is er nog een beklijvend beeldverhaal dat het verdient om meerdere malen bekeken te worden, en een reportage die de lezer uitnodigt om een denkbeeldige reis te ondernemen langs abdijen en priorijen uit de Lage Landen.

In elk nummer treft de abonnee ook vier rubrieken aan die zijn voorbehouden voor be-richten en actuele onderwerpen: `Kort Nieuws', `Focus', `Forum' en `Agenda'. Daarin komen niet alleen het meest belangwekkende nieuws en de agenda van de onderscheiden kloosters aan de orde, maar worden tevens enkele samenwerkingsverbanden, organisaties of verenigingen voor het voetlicht geplaatst die een grote affiniteit hebben met de monastieke wereld. Ook de Europese of mondiale dimensie ontbreekt daarbij niet. Tot slot is er een boekenrubriek met besprekingen die zowel verhelderend als kritisch zijn.

Het redactieteam van De Kovel wenst het tijdschrift aan communicatieve kracht en inspiratie te doen winnen door goede foto's, suggestieve tekeningen en af en toe zelfs een streepje poëzie of een beeldmeditatie in te lassen. In ieder geval behoort het tot het mission statement van het spiritualiteitsblad dat de inhoud en de vormgeving illustratief worden voor het gezegde dat niet vreemd is aan het monastieke ideaal: style reveals the core.

De redactie van De Kovel wordt geleid door Dirk Hanssens osb (hoofdredacteur) en Guerric Aerden ocso (adjunct-hoofdredacteur), twee monniken die al eerder publicaties over spiritualiteit en (mystieke) literatuur op hun naam brachten. Andere leden van het redactieteam zijn Rafaël Roelofs ocso, Marc Loriaux osb, Renaat Steel ocso en Aad Lindeman osb. Naast deze benedictijnen en trappist(inn)en zetelen ook niet-kloosterlingen in de redactieraad, met name Bert Claerhout, Maria van Mierlo en illustratrice Davide Meindersma. Het redactieadres (waar ook boeken ter recensie verwacht worden) is: Mechelsestraat 202, BE-3000 Leuven (e-mail: redactie@dekovel.org).

Een abonnement op De Kovel kost ¤ 28 (studenten: ¤ 20; steun: ¤ 40) en kan aangevraagd worden op het administratieadres bij zr. Rafaël Roelofs ocso, Raadhuisstraat 26, NL-5056 HD Berkel-Enschot (e-mail: administratie@dekovel.org). Meer informatie op www.dekovel.org, waar tevens een e-formulier beschikbaar is voor wie zich wenst te abonneren.





De Kovel