Raad van State



Agenda voor de media

Deze agenda bevat een selectie van zittingen en evenementen bij de Raad van State die voor de media van belang kunnen zijn. Iedere vrijdag wordt het overzicht van de daaropvolgende week op de website van de Raad van State gepubliceerd.

De gehele zittingsagenda van de Afdeling bestuursrechtspraak met daarop een korte omschrijving van de zaken kan op verzoek wekelijks per post worden toegezonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

Agenda week 49

Maandag 3 december 2007

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Middelburg om op verzoek van advocatenkantoor AKD Prinsen Van Wijmen een aantal documenten openbaar te maken. Het gaat om documenten over een door de Europese Commissie geseponeerde klacht over de aanbestedingsprocedure van het stadskantoor in Middelburg. Het advocatenkantoor heeft met name verzocht om de briefwisseling die heeft plaatsgevonden tussen het college en het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie. Het college heeft het verzoek geweigerd, onder meer omdat openbaarmaking van de documenten volgens haar zal leiden tot een aantasting van de relatie van de Nederlandse Staat met de Europese Commissie. De rechtbank in Middelburg heeft het beroep van het advocatenkantoor tegen de weigering voor wat betreft een aantal van de documenten gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt het college in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705016/1)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Weert van het verzoek van een inwoner van die gemeente om de milieuvergunning uit 1982 van schutterij St. Cornelius aan de Ittervoorterweg en Venboordstraat in Weert te wijzigen of in te trekken. De zitting gaat ook over de weigering door het college om de milieuvergunning uit 1990 te wijzigen of in te trekken. De schutterij is gelegen op twee percelen. De buurman van een van die percelen wil graag dat de milieuvergunningen worden ingetrokken, omdat zijn tuin volgens hem ligt in de veiligheidszone die de schutterij moet aanhouden. Verder klaagt hij over geluid en bodemverontreiniging. Het gemeentebestuur vindt dat de tuin niet in die veiligheidszone ligt. Het bestuur verwijst hierbij naar nieuw provinciaal beleid. Verder wil het gemeentebestuur de vergunningen niet intrekken, omdat inmiddels al een aanvraag voor een nieuwe vergunning is gedaan. Die vergunning zal de huidige milieuvergunningen vervangen. (zaaknummers 200701984/1 en 200701991/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied, Buitendijks deel" van de gemeente Maasdriel. Onder meer een metaaldraaierij komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. (zaaknummer 200608965/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 4 december 2007

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan Vos Logistics Pernis B.V. vanwege overtreding van een voorschrift uit haar lozingsvergunning. Het bedrijf verzoekt de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200707246/2)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Leidsche Rijn Park" van de gemeente Utrecht. Een aannemings- en wegenbouwbedrijf uit Vleuten verhuurt delen van zijn terrein aan andere bedrijven voor opslag. Het bedrijf komt tegen de aanduiding van zijn perceel in het bestemmingsplan in beroep. Hij vindt dat hij door die aanduiding in de toekomst mogelijk in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt, doordat niet alle soorten bedrijven meer delen van zijn terrein zullen kunnen huren. (zaaknummer 200701734/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen heeft verleend voor een scheepsreparatiebedrijf aan de Biesboschweg te Drimmelen. Op het terrein wordt het bestaande kantoor en de werkplaats vervangen door een nieuwe bedrijfshal. Het naastgelegen café "'t Jaghtpanorama" komt tegen de vergunning in beroep. Hij vreest onder meer dat de nieuwe bedrijfshal te hoog is en zijn uitzicht zal belemmeren. (zaaknummer 200701919/1)

12.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college bouw zorginstellingen van het schetsontwerp van een verpleeghuis met aanleunwoningen aan de Cingel in Sint Annaparochie. De zitting gaat ook over de vergunning op grond van de Wet ziekenhuisvoorzieningen die het college heeft verleend voor het verpleeghuis. Een supermarkt in de buurt is het niet eens met de komst van het verpleeghuis. Hij voert aan dat hij hierdoor in zijn uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt. Verder zouden er daardoor te weinig parkeerplekken in de buurt zijn. (zaaknummer 200703715/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode heeft verleend voor de uitbreiding van kampeerboerderij "Kamphuis Hoeve Osstade" aan de Vresselseweg in Sint-Oedenrode. Verder is kleinschalige daghoreca toegestaan. De Vereniging voor Natuurbehoud & Milieubeheer in Midden- en Noord-Oost Brabant 't Groene Hart is het niet eens met de verleende vergunning en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Den Bosch, in hoger beroep bij de Raad van State. De vereniging heeft onder meer aangevoerd dat de kampeerboerderij in een natuurgebied en intensieve recreatie op die locatie niet gewenst is. De zitting gaat ook over een eerdere mededeling in 2004 van het college dat de horeca-activiteiten op de kampeerboerderij worden gedoogd. De activiteiten zijn strijdig met het geldende bestemmingsplan. Meerdere inwoners van Sint-Oedenrode zijn het niet mee eens met het gedoogbesluit en hebben hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. Eerder werden zij door de rechtbank in Den Bosch in het ongelijk gesteld. (zaaknummers 200704219/1 en 200703882/1)

13.00 uur

Zitting over de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet die de minister van LNV heeft verleend aan een groot aantal vissers die lid zijn van de Vereniging Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. Vergunning is verleend voor het opvissen van 150.000 mosselton mosselzaad en mosselen in de westelijke Waddenzee. In de vergunning is onder meer bepaald dat 85% van het mosselzaad dat naar kweekpercelen in de Waddenzee is gebracht daar moet blijven liggen. Twee vissers zijn bang dat ze niet aan die norm kunnen voldoen. De Vogelbescherming, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de Vereniging tot Behoud van de Waddenzee komen ook in beroep tegen de vergunning. Zij zijn bang dat er schade ontstaat aan de bodem van de Waddenzee en dat er te weinig eten overblijft voor de vogels. Verder zou het onderzoek naar de gevolgen van het opvissen niet goed genoeg zijn gedaan. Deze zaak is op 16 augustus al eerder op zitting behandeld. De Vogelbescherming had twee weken voor die zitting nog nieuwe informatie ingediend. Om alle partijen de kans te geven daar op te kunnen reageren, is de zaak na de zitting aangehouden. De behandeling van de zaak wordt nu voortgezet. (zaaknummer 200607555/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode om een aanvraag voor de aanleg van een amfibieënpoel in behandeling te nemen. Het betreft een aanvraag van een inwoner van de gemeente. De inwoner is het met de weigering niet eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703736/1)

Woensdag 5 december 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Schijndel om bouwvergunningen te verlenen voor het verbouwen van een woning met bijgebouw aan de Locht in Schijndel. De zitting gaat ook over de dwangsom die het college heeft opgelegd aan de bewoner vanwege de bouwwerkzaamheden die al werden uitgevoerd. Verder gaat de zitting over de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor de sloop van een deel van de koeienstal die bij de woning hoort. De bewoner komt tegen alle vier de besluiten in hoger beroep. (zaaknummers 200702639/1, 200702640/1, 200702641/1 en 200702642/1)

11.30 uur

Zitting over de afwijzing door de korpsbeheerder van de Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland van het verzoek van een inwoner van Utrecht om inzage in documenten met betrekking tot bekladdingen en vernielingen op een joodse begraafplaats in Terborg. De inwoner doet dit verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De rechtbank in Zutphen heeft het beroep van de inwoner eerder gedeeltelijk gegrond verklaard. Bepaalde informatie hoefde echter niet openbaar te worden gemaakt in belang van het opsporingsonderzoek. De inwoner is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704168/1)

Donderdag 6 december 2007

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van de subsidie voor stichting Platform Allochtone Ouderen in Den Haag. Het gemeentebestuur heeft de subsidie lager vastgesteld en vordert een deel van de reeds betaalde bedragen van de eerder verstrekte subsidie terug. De stichting beweert de definitieve beslissing daarover niet te hebben ontvangen. Volgens de gemeente blijkt uit haar postregistratiesysteem dat het besluit wèl verzonden is. De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat het verzenden niet voldoende aangetoond is. De gemeente heeft naar aanleiding van deze uitspraak alsnog de subsidie op het oude (hogere) niveau vastgesteld, maar komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704003/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van de partiële herziening van het streekplan "Gelderland 2005, Over de Maas/West Maas en Waal". De herziening maakt de zandwinning en ontwikkeling van natuur in de uiterwaarden van de Maas in de gemeente West Maas en Waal mogelijk. Onder meer de "Vereniging van aanwonenden aan het ontzandingsproject Over de Maas" en een aantal inwoners van Lith vrezen voor geluidsoverlast en voor aantasting van de natuur. (zaaknummer 200608537/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van VWS om subsidie te verlenen aan stichting "De Verlichting" voor het project 'Reductie tienerzwangerschappen en abortussen onder Surinaamse en Antilliaanse vrouwen in Nederland'. De staatssecretaris wil geen subsidie verlenen, omdat de stichting volgens hem subsidie moet vragen aan een van de andere organisaties waaraan hij subsidie heeft verleend. De stichting is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704327/1)

11.15 uur

Zitting over de aanwijzing en ingebruikname van recreatieplas Bussloo als regionaal waterbergingsgebied. Het peil van het gebied mag maximaal 5.66 meter boven NAP bedragen. RGV Holding B.V., die eigenaar is van de recreatieplas, is het hier niet mee eens. (zaaknummer 200704072/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade heeft verleend aan Utopia Nederland voor een megabioscoop met horecafaciliteiten op het bedrijventerrein Beitel-Locht aan de Roda-JC-ring in Kerkrade. De bioscoop, die Utopolis Kerkrade gaat heten, zal bestaan uit tien zalen en moet ruimte kunnen bieden aan 2700 bezoekers. Exploitatiemaatschappij Bios uit Heerlen komt tegen de vergunning in beroep bij de Raad van State. Het bedrijf voert aan dat de nieuwe bioscoop zorgt voor teveel uitstoot van fijnstof. Ook vreest hij voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit en vindt hij dat het onderzoek daarnaar onvoldoende is geweest. De Raad van State heeft op 8 november 2006 eerder uitspraak gedaan over de megabioscoop. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200601798/1, te raadplegen op deze site, via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. (zaaknummer 200701995/1)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Antennemast Optimaal FM" van de gemeente Montferland. Het plan voorziet in het plaatsen van een zendmast in een weiland in de gemeente. Een lokale radiozender heeft de mast van 57 meter hoog nodig om te kunnen uitzenden. Verschillende inwoners van Etten - die op een afstand van 1 kilometer van de mast wonen - komen tegen dit goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen nadelige gevolgen voor hun gezondheid als gevolg van elektromagnetische straling door de mast. (zaaknummer 200704259/1)

Vrijdag 7 december 2007

10.30 uur

Zitting over de mededeling door het College van Beroep voor de Examens van de Universiteit van Utrecht aan een studente diergeneeskunde dat zij moet overstappen naar het nieuwe curriculum van deze studie of haar studie moet beëindigen. De zitting gaat ook over de afwijzing door het college van het verzoek om haar een extra tentamenkans te geven voor het vak Bedrijfsdiergeneeskunde. De studente is het niet met het besluit van het college eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Eerder had de rechtbank in Utrecht haar beroep al ongegrond verklaard. (zaaknummer 200703397/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Om de Haenen" van de gemeente Breda. Het plan maakt de bouw van een VINEX-locatie in Breda Noord-Oost / Teteringen mogelijk. Een aantal inwoners van Teteringen vindt dat in het plan onvoldoende maatregelen zijn getroffen voor een goede afwikkeling van het verkeer. Verder vrezen zij voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Daarom verzoeken zij de Raad van State om het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706676/2)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg, waarbij motorsportstichting "De Peel" is bevolen het motorcrosscircuit aan de Bakelsedijk in Venray uiterlijk 1 december 2007 te sluiten. Het college heeft hiertoe besloten naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State op 30 mei van dit jaar. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200606014/1, op deze site te raadplegen via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. De stichting is het niet met het bevel tot sluiting eens en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705552/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Oude Rijksweg-Gemeenteweg, partiële herziening Evert Reddersland, artikel 30-herziening" van de gemeente Staphorst. Een aantal inwoners van die gemeente verzoekt de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706941/1)

13.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Kleine Hoeven" van de gemeente Reusel - De Mierden. Onder meer een internationaal transportbedrijf en twee inwoners van Reusel zijn het niet eens met dit besluit. Zij verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706492/2)

13.30 uur

Zitting over de lozingsvergunning die het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht heeft verleend aan Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam voor het lozen van afvalwater. Dit water is afkomstig van het Depot Lutkemeer aan de Slibveldenweg in Amsterdam. De Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp is het niet met de vergunning eens. (zaaknummer 200704903/1)