NEN


Nieuwjaar: energielabel verplicht

maandag 3 december 2007, 13:39

Op 1 januari 2008 wordt in ons land het energielabel voor bestaande woningen en gebouwen verplicht. Het energieprestatie- certificaat, zoals het label officieel heet, is van invloed op de economische waarde van het onroerend goed. De energieklasse moet dan ook op een deskundige en onafhankelijke wijze worden vastgesteld door functionarissen die daartoe aantoonbaar en controleerbaar in staat zijn. Voor deze functionarissen, die vaak werkzaam zijn in de installatietechniek, heeft de stichting KBI dit jaar een certificeringsregeling opgesteld.

Bedrijven en organisaties die zich willen laten certificeren, kunnen terecht bij een van de certificerende instellingen (CI's) die te vinden zijn op de KBI-site. De energielabels die zij na de certificering toekennen aan panden, worden afgemeld en geregistreerd via eveneens gecertificeerde software bij SenterNovem.

Voorzitter van Bouwend Nederland, Eelco Brinkman, reikte de afgelopen maand namens Kiwa Certificatie & Keuringen veertig certificaten uit. De eerste gecertificeerde bedrijven zijn: Asset Facility Management, Bargman, BDR, BOBBL, CCS, Cogas, Cycle systems, Van Dijk Bouwprojecten, EMMA, EMRA, Energiewacht, Energie Keurmerk Wonen, Energie-Update, EPA Plan, EPA Zeeland, ESCN, FE Consultancy, Guliker, ID-certificering, Imtech, Ja-Re, Kuijpers, Landelijke EPA Groep, M.G. van Wilpe, Mul, Nibag, PKW, De Ruyter Management Group, RWE, SECN, Synorga, TechnoConsult, Unica, Unie-label, Tempus Energielease, Vastgoedteam, Vesteda Groep, Vabi Software en W/E adviseurs.

Software
Deze gecertificeerde adviseurs dienen gebruik te maken van gecertificeerde software. Na certificering van de programmatuur van DGMR en Vabi heeft Bink nu softwaremodulen die ook aan de eisen voldoen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917:2005 nl (Norm) NEN 5128:2004 nl (Norm) NPR 5129:2005 nl (Norm) EPN.nen.nl NEN InstallatieMail (Publicatie)