AOW-gat-debat: 400 ouderen en allochtonen tegen 5 Kamerleden

29/11/2007 10:47



FNV Vakcentrale



Dat kan wel eens 'n heet middagje worden: op dinsdag 4 december in de chique Haagse Sociëteit De Witte. De breed samengestelde organisatie - vakcentrale FNV, LOM Samenwerkingsverbanden, SurNeds en ANBO voor 50-plussers - verwacht maar liefst 400 deelnemers aan een debat met Tweede Kamerleden. De meesten zijn ouderen en voor het merendeel van allochtone komaf. Onderwerp is een al veel te lang slepende en tevens schrijnende kwestie: het AOW-gat of in jargon: AOW-hiaat.

Om een volledige AOW-uitkering te krijgen, moet je vanaf je 15e jaar continu in Nederland gewoond hebben. Voor elk jaar dat iemand in het buitenland verblijft, wordt een korting op de uitkering van 2% toegepast. Met name voor Nederlanders van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse komaf hakt dat er soms stevig in. Sommigen worden er zelfs door aan de bedelstaf gebracht.

Momenteel heeft 16% van de 65-plussers een onvolledige AOW-uitkering: oftewel 425.000 mensen. Verwachting is dat dit aantal in 2020 is opgelopen tot 930.000. Vorig jaar moesten ruim 27.000 huishoudens aankloppen voor aanvullende bijstand.

In eerdere, soortgelijke discussiebijeenkomsten hebben Tweede Kamerleden hun luisterend oor geboden en toegezegd de verantwoordelijke staatssecretaris Aboutaleb hierover aan zijn vestje te trekken. Die wierp vervolgens wat kruimels de Kamer in en stuurde de te hoop gelopen parlementariërs bekwaam het bos in.

Op de bijeenkomst willen de organisaties van werknemers, 50-plussers en allochtonen hom of kuit van de uitgenodigde vertegenwoordigers van CDA, PvdA, CU, SP, Groenlinks en D66. Het programma dat van 12.00 tot 14.00 uur duurt biedt daartoe volop mogelijkheden. Want naast muziek en toespraken van o.a. FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Lucia Lameiro (directeur LOM) is er volop tijd ingeruimd voor debat.

Dinsdag 4 december van 12.00 tot 14.00 uur
Sociëteit De Witte, Plein 24 te Den Haag