Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de commissies

In de vaste raadscommissies wordt de besluitvorming door de raad voorbereid en kunnen de commissieleden overleg voeren met het college of leden van het college. De commissies hebben over het algemeen een adviserende rol naar de raad. De vergaderingen zijn openbaar. Wij informeren u wat er in de afgelopen commissievergaderingen is besproken.

Commissie Algemene Zaken en Veiligheid: maandag 26 november

Op de agenda stond onder andere de rol van de gemeentelijke Ombudsman in het project "Grenzen stellen aan Groen". De Ombudsman is in 2005 gevraagd een rol te spelen in die situaties waarin gemeente en woningbezitters het niet eens konden worden over het gebruik van gemeentegroen. In veel gevallen is er door tussenkomst van de Ombudsman een gang naar de rechter voorkomen. Op dit moment zijn er een aantal situaties, waarin de Ombudsman van mening is dat hij zijn werk niet goed kan doen. Hierover heeft de commissie met de Ombudsman en de portefeuillehouder wethouder Binnendijk - gesproken. De commissie is in meerderheid van mening dat de Ombudsman wel in staat zou moeten zijn zijn werk te doen gezien de beschikbare informatie. Nader overleg tussen gemeente en Ombudsman volgt.

Ook is gesproken over het voorstel Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen. Dit houdt in dat de gemeente zichzelf verplicht een kleine vergoeding te verstrekken in gevallen waarin zij zichzelf niet houdt aan de termijnen die staan voor het afhandelen van bijvoorbeeld bezwaren en brieven. Formeel gaat deze verplichting voor gemeenten pas gelden in 2009. De Gemeente Capelle aan den IJssel heeft zichzelf echter opgelegd de regeling al in 2008 toe te passen. Het Programma Integrale Veiligheid 2007-2010 is ook besproken. De portefeuillehouder wethouder Moerkerke - is gevraagd nog een aantal zaken verder uit te werken. Dit onderwerp zal dan ook in de vergadering van 21 januari in aangevulde vorm opnieuw aan de orde komen.

Commissie Dienstverlening: dinsdag 27 november

Bij de opening van de vergadering meldde wethouder Binnendijk dat het college had besloten om de geagendeerde presentatie over een mogelijke sociale supermarkt te verschuiven naar de volgende vergadering (22 januari 2008). Bij de behandeling van de toezeggingenlijst toonden commissieleden hun teleurstelling over de nog steeds bestaande onduidelijkheid rond de exploitatie van het toekomstige Stedelijke Jongerencentrum.

Tijdens de bespreking van de concept-Najaarsnota 2007 kondigde dhr. Schaatsbergen (Capels Belang) een amendement aan over de kosten voor onderhoud aan het hek rond de oude Begraafplaats aan de Nijverheidsstraat. Op verzoek van de VVD-fractie gaat wethouder Binnendijk na welke gevolgen de daling van het aantal uitkeringsgerechtigden kan hebben voor het aantal, aanvagen voor de Rotterdam Pas en de Capelse Sport Pas, alsook het aantal kwijtscheldingen m.b.t. gemeentelijke belastingen.

Daarna is met mevrouw van Doorne (portefeuillehouder WMO) uitvoerig gesproken over een rapportage over de verstrekking van individuele WMO-voorzieningen in de 1^e helft van 2007. Meerdere commissieleden uiten hun zorg bij de gang van zaken. Mevrouw van Doorne kan zich die zorg voorstellen en zal zich ervoor inzetten, dat de Capelse inwoners, die op deze voorzieningen een beroep doen, zo duidelijk mogelijk worden voorgelicht.

Het belangrijkste onderwerp van de commissievergadering was een conceptnota over hoe verder te gaan met het Capelse Armoedebeleid. Veel commissieleden waren vol lof over de inhoud, maar tegelijk bestond de behoefte om die nota hier en daar nog aan te scherpen. Daarom heeft de PvdA-fractie meerdere moties aangekondigd, die bij de definitieve bespreking van de nota tijdens de raadsvergadering van 17 december as. worden ingediend.

Vervolgens deelde wethouder Moerkerke mee dat het college bereid is onderzoek te doen naar de mogelijkheden van kinderopvang voor Mantelzorgers (zoals in een VVD-motie werd gevraagd). De PvdA-fractie merkte daarbij op dat kinderopvang voor uitkeringsgerechtigden ook hoge prioriteit dient te hebben.

Tenslotte besprak de commissie nog kort het Beleidsplan van de afdeling Sociale Zaken voor de periode 2008-2010, waarna de voorzitter de vergadering om ca 23.30 uur sloot.

Commissie Stedelijke Ontwikkeling: woensdag 28 november

Bij de opening van de vergadering werd besloten om het agendapunt over uitbreiding van de Moordrecht-flat naar voren te halen, omdat zich daarvoor een inspreker had gemeld en enkele inwoners van Schollevaar op de publieke tribune aanwezig waren.

Bij de Actualiteiten was een delegatie van Com Wonen uitgenodigd om tekst en uitleg te geven over de abrupte bouwstop begin november van het project de Hoven 1. De commissie heeft met de delegatie daarover uitgebreid gediscussieerd.

Daarna is de commissie door dhr. Vonk (stadsregio Rotterdam) uitvoerig geïnformeerd over de (on)mogeljkheden om gebruikers van buslijn 41 gedurende enige tijd gratis openbaar vervoer aan te bieden. Wethouder Jacobs heeft na een uitgebreide discussie hierover een nadere onderbouwing toegezegd van de bedragen, die daarvoor nodig (zouden) zijn.

Vervolgens heeft de commissie uitgebreid stilgestaan bij het voorstel tot uitbreiding van de Moordrecht-flat (in Schollevaar-Noord). Men stemt in principe in met deze uitbreiding, maar heeft de nodige vraagtekens bij de voorgestelde concrete uitwerking daarvan. Er werden vooral vragen gesteld over het aantal en de plaats van het verplichte aantal nieuwe parkeerplaatsen, over de geluidsoverlast door het nabijgelegen NS-station en over het verlies van openbaar groen als gevolg van deze uitbreiding.

Tenslotte heeft de commissie zijn teleurstelling geuit over de planning voor het opstellen van het nieuwe Milieubeleidsplan 2009-2013 en verzocht om meer snelheid daarbij. Wethouder Jacobs zegde toe te kijken of dat mogelijk is.

Commissie Middelen en Buitenruimte: donderdag 29 november 2007

Naast de vaste agendapunten - zoals vaststellen verslagen, actualiseren toezeggingenlijst, stukken ter kennisname - is in deze commissie gesproken over de volgende onderwerpen:

Bij bespreking van de Actualiteiten zijn er mededelingen gedaan over de stand van zaken van de golfbaan en over ontwikkelingen binnen het Koepelschap. De Concept-najaarsnota 2007 is - onder aankondiging van diverse moties en amendementen - doorgeleid naar de agenda van de raadsvergadering op 17 december. Ook het voorstel Belastingverordeningen 2008 wordt doorgeleid naar de raadsvergadering van 17 december 2007. Door de commissie is aan het college van burgemeester en wethouders nog wel inzicht gevraagd in de kostendekkendheid van de logies - en de hondenbelasting. Verder is gevraagd wat de voorgestelde besluiten voor de belastingdruk van de inwoners van Capelle aan den IJssel. De grondexploitatie uitbreiding Moordrecht-flat Schollevaar-Noord is in de besloten vergadering behandeld. De wijziging gemeenschappelijke regeling Koepelschap Buitenstedelijk Groen zal als hamerstuk op de agenda komen van de raadsvergadering van 17 december a.s.. De ambtelijke evaluatie van zwembad De Blinkert 2006 zal tijdens de commissievergadering van 24 januari a.s. worden besproken. Bij het agendapunt Uitwerking Project "Grenzen stellen aan Groen" is door twee inwoners ingesproken. Het betreft de toepassing en uitvoering van beleid in een concrete situatie. De commissie heeft in meerderheid uitgesproken zich te kunnen vinden in het door het college van burgemeester en wethouders gevoerde beleid. In de rondvraag is o.a. aandacht gevraagd via de pers voor het voorkomen van rioolverstoppingen en het zo spoedig mogelijk vervangen van lantaarnpalen als deze omver zijn gereden.

Op deze website vindt u in het BIS (BestuursInformatieSysteem) meer informatie per commissie.