Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen investeert in regenwater

Schoon regenwater hoeft niet schoon gemaakt te worden. Daarom wordt het regenwater van het pand en parkeerterreinen van Formido in Surhuisterveen afgekoppeld van het riool en rechtstreeks afgevoerd naar de omliggende sloten.

Wanneer regenwater in het riool komt wordt het vermengd met afvalwater en moet het weer schoon gemaakt worden in een zuiveringsinstallatie. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. Verder zorgt te veel regenwater voor capaciteitsproblemen in het riool, met als gevolg dat het riool eerder overstort en straten soms blank komen te staan. Daarom is de gemeente druk bezig regenwater af te koppelen van het riool en rechtstreeks af te voeren naar de sloten.

Na recentelijk het parkeerterrein (6.000 m2) in het centrum van Surhuisterveen (C1000) afgekoppeld te hebben van het riool is nu het terrein van de Formido in Surhuisterveen aan de beurt. Doordat de eigenaren van het terrein alle medewerking hebben toegezegd, wordt er 8.000 m2 verhard oppervlak losgekoppeld van het riool en via een regenwaterriool rechtstreeks afgevoerd naar de omliggende sloten. Hierdoor hopen wij in de toekomst met minder (riool)wateroverlast geconfronteerd te worden. Wetterskip Fryslan draagt 35.000 euro bij op een totale investering van 60.000 euro. Ook de winkel van C1000, met een dakoppervlak van ca. 2.000 m2, wordt in de toekomst afgekoppeld. Hiervoor is reeds een regenwaterriool aangelegd. Zo is in korte tijd in Surhuisterveen een verhard oppervlak ter grootte van ongeveer drie voetbalvelden afgekoppeld van het riool.
Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Beheer. (0511-548168)