Gemeente Oirschot

Gemeente Oirschot werkt aan een betere coördinatie van Jeugdzorg

De gemeente Oirschot bereid in regionaal verband de invoering van het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd voor. Het gaat om een instrument om gericht ondersteuning te bieden voor een betere coördinatie van jeugdzorg tussen instellingen. Het is de bedoeling dat het instrument medio april 2008 in De Kempen wordt ingezet.

Samenwerken
In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Iedere instelling voelt zich vanuit zijn eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jeugdigen. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Maar dat werkt niet altijd vanzelfsprekend. Het signaleringssysteem moet voorkomen dat jeugdigen die hulp nodig hebben tussen wal en schip vallen. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt. Elke jeugdige moet op tijd die hulp krijgen die hij of zij nodig heeft.

Hoe werkt het systeem?
Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd `signaleert' in een vroegtijdig stadium problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-23 jaar. Binnen het systeem wordt de coördinatie van zorg georganiseerd en kan hulp op elkaar worden afgestemd. Belangrijk hierbij is dat één organisatie automatisch als verantwoordelijke wordt aangewezen. Op deze manier is het voor alle betrokken instellingen duidelijk wie actie onderneemt en wie deze actiepunten bewaakt. Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is ontwikkeld door de gemeente Helmond. Invoering van het systeem wordt ondersteund door de Provincie in de vorm van subsidieregelingen. Het is de bedoeling om het systeem in heel Noord-Brabant in te voeren. K2 (Brabants Kenniscentrum Jeugd) en het bureau WenS zijn door de provincie en de gemeenten ingehuurd om het systeem in alle gemeenten in te voeren.

Voorbereiding invoering
In november en december vinden gesprekken plaats met diverse instellingen rond jeugd (zoals Bureau Jeugdzorg, GGD, maatschappelijk werk, en thuiszorg/ouder kindzorg) over de invoering van het signaleringssysteem. Afspraken met deze instellingen worden opgenomen in een zorgconvenant voor Zorg voor Jeugd.

Op 26 november heeft op initiatief van de gemeente Oirschot in het gemeentehuis een goed bezochte informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor afgevaardigden van o.a. de scholen (basis- en voortgezet onderwijs), kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, jongerenwerk, politie en huisartsen.
De aanwezigen zijn door een medewerker van K2 geïnformeerd over de werking van het systeem maar ook over de wijze waarop zij kunnen aansluiten op het systeem en daarin signalen kunnen afgeven. Alle aanwezigen gaven aan meerwaarde te zien in de nieuwe aanpak. De aansluitingen worden op korte termijn in samenwerking met de gemeente geregeld.

Kijk voor meer informatie over Zorg voor Jeugd op www.zorgvoorjeugd.nu.