Algemene Onderwijsbond

datum: 4 december 2007
De bijdrage van de Nationale Denktank aan het vraagstuk van de lerarentekorten in Nederland is mager. Er is meer voor nodig dan vermoedens 'dat er mensen geïnteresseerd zijn om in het onderwijs te werkenâ en een spoedcursus in de zomer van twee weken om een nationaal probleem als het lerarentekort op te lossen.
Het idee om studenten voor de klas als onderwijsassistent in te zetten is op zich niet verkeerd, het zal hier en daar onderwijspersoneel ontlasten. Maar we moeten streven naar echte kwaliteit, mensen die als volwaardige werknemer structureel bijdragen aan verbetering van kwaliteit. Het lerarentekort oplossen met studentenbijbaantjes is een schijnoplossing.

Bovendien blijkt uit de nieuwste cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) dat het lerarentekort groter zal zijn dan tot nu toe wordt aangenomen. Vorige week presenteerde het ROA van de Universiteit Maastricht nieuwe prognoses over de arbeidsmarkt in de periode 2007-2012. Volgens het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012 kan de krapte door de pensioneringsgolf op de arbeidsmarkt erger worden dan tijdens de hoogconjunctuur in 2000. De grootste problemen voor de periode tot 2012 worden verwacht in de techniek, het transport en in het onderwijs.
Was de verwachting twee jaar geleden dat het verschil tussen openvallende banen en pas afgestudeerde leraren rond de 3.200 zou zijn, nu rekent het ROA op een kloof van 20.300. De knelpuntenindicator verschuift daarmee van âredelijkâ naar âgrootâ.

âDeze cijfers maken zichtbaar dat ondanks jaren praten over het lerarentekort, er in feite niet echt iets is gebeurd anders dan lapmiddelenâ, constateert Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. âMaar wat het ROA nu laat zien is dat we overgaan van alarmfase oranje naar alarmfase rood. In het voortgezet onderwijs wordt het vechten om de schaarse docenten en in het basisonderwijs komt het tekort dat even voorbij leek, gewoon weer terug.â

Daarbij verwacht de AOb dat een groot aantal studenten zal afhaken op de werkdruk in het onderwijs. Lesgeven is wat anders dan vakkenvullen bij de AH, het is intensief, vergt adequate voorbereiding en honderd procent concentratie. Dan ga je toch eerder bier tappen in de kroeg.

gerelateerde artikelen
AOb-voorzitter Walter Dresscher: âLerarentekort gaat naar alarmfase roodâ