Ingezonden persbericht


Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro (A+O) en ROA:

Quick Scan Metalektro: scholing biedt uitkomst bij personeelstekorten.

Leidschendam, 4 december 2007

Veel bedrijven in de Metalektro kampen met een tekort aan personeel. In een aantrekkende economie voelen de metalektrobedrijven dit knelpunt des te meer. Door de vergrijzing van het personeelsbestand neemt de vervangingsbehoefte de komende jaren sterk toe, terwijl de instroom

van schoolverlaters met een technische opleiding achterblijft.

Investeren in scholing

Uit de recente Quick Scan (oktober 2007) die het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht heeft gehouden, blijkt dat veel metalektrobedrijven hun personeelstekorten willen opvangen door meer te investeren in het scholen van het eigen personeel. Meer dan 60 procent van de bedrijven geeft aan dit een betere oplossing voor hun personeelsproblematiek te vinden dan uitzendkrachten in te lenen.

Investeren in ouderen

De Metalektro zal in de toekomst meer gaan investeren in zijn oudere werknemers. 48 Procent van de metaal- en elektrotechnische bedrijven geeft aan dat ze meer gaan investeren in de ontwikkelingskansen van oudere werknemers om de concurrentiekracht van het bedrijf te versterken.

Het risico dat het geschoolde personeel overstapt naar een ander bedrijf wordt door de respondenten niet hoog ingeschat.

Concurrentiepositie

Bijna 40 procent van de bedrijven geeft aan dat de personeelstekorten op de korte termijn te veel aandacht krijgen in het eigen personeelsbeleid. Een grotere groep metalektrobedrijven geeft echter aan dat het personeelsbeleid juist niet gedomineerd wordt door de kortetermijn. Deze bedrijven implementeren een structurele oplossing van hun personeelsproblematiek onder meer door het zittende personeel te scholen.

Onder meer op deze manier versterkt de Metalektro zijn toekomstige concurrentiepositie, waarbij A+O ook ondersteuning kan bieden.