Gemeente Alphen aan den Rijn

volksgezondheidsbeleid 2008-2011:

Lokaal volksgezondheidsbeleid 2008-2011:

Activiteiten om een gezonde leefstijl en leefomgeving te bevorderen

Inwoners bewust maken van de gevaren van overgewicht en schadelijk alcoholgebruik, maar ook het bevorderen van een gezonde leefomgeving. Dat zijn de belangrijkste aandachtspunten in het Lokaal Volksgezondheidsbeleid voor de periode van 2008-2011. Om dit te bereiken, gaat de gemeente samen met partners activiteiten organiseren. Wethouder Michel du Chatinier is blij met de doelstellingen in het plan, die op lokaal niveau uitgevoerd kunnen worden. We beperken ons grotendeels tot de preventieve kant van het beleid: voorkomen is immers beter dan genezen.

Overgewicht
Uit onderzoek blijkt dat overgewicht een groeiend probleem is. Daarom wil de gemeente zich samen met partners gaan richten op het voorkomen van overgewicht bij met name jongeren. Artsen op het consultatiebureau of de jeugdarts kunnen overgewicht in een vroeg stadium constateren en doorverwijzen, zodat zij een advies op maat krijgen. Bij volwassenen zijn de activiteiten gericht op het niet verder toenemen en waar mogelijk verminderen van overgewicht. Dit kan bereikt worden door mensen te stimuleren meer te bewegen.

Terugdringen alcoholgebruik
Uit onderzoek is gebleken dat jongeren in Alphen aan den Rijn meer drinken dan het landelijk gemiddelde. Voorlichting alleen is niet voldoende om het gedrag te veranderen. Daarom zet de gemeente in op handhaving van de leeftijdsgrens in horecagelegenheden. Maar ook moeten de scholen straks een alcoholbeleid hebben. Ook het stijgend alcoholgebruik onder ouderen is een aandachtspunt. Als zij hierdoor minder deelnemen aan de samenleving, bestaat het gevaar van vereenzaming. De activiteiten richten zich op het bewust maken van de negatieve gevolgen van overmatig drankgebruik en het vroegtijdige signaleren hiervan door de eerstelijnszorg.

Gezonde leefomgeving
Het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl wordt makkelijker als de leefomgeving daarbij aansluit. Bijvoorbeeld goed onderhouden en verlichte voet- en fietspaden stimuleren het wandelen en fietsen. Hier is al flink in geïnvesteerd door de gemeente. Sportspectrum wil in de wijken routes bewegwijzeren, zodat inwoners dicht bij huis 30 minuten kunnen wandelen, fietsen of (hard)lopen.

Daarnaast wil de gemeente het binnenmilieu op basisscholen verbeteren, omdat dit het schoolverzuim vermindert, de concentratie van leerlingen verbetert en zo de schoolprestaties verbeteren. Alle scholen krijgen een signaalmeter met voorlichting over energiebesparing en gezondheid.

Vervolg
De nota Lokaal volksgezondheidsbeleid is in samenspraak met belangrijke partners tot stand gekomen, zoals GGD Hollands Midden, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Holland, GGZ Rijnstreek thuiszorg, huisartsen en Sportspectrum. B. en w. geven deze nota nu vrij voor inspraak. In december kunnen deze en andere partners tijdens een expertmeeting hun mening geven over de inhoud. Daarna wordt de nota definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Het college stelt ieder jaar een jaarplan vast, waarin staat welke activiteiten worden uitgevoerd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn