Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 4 december 2007

Winkeliers blij met uitspraken Eurocommissaris Kroes

Winkeliers: PINnen moet blijven

In 2008 gaat de Single Euro Payments Area (SEPA) van start. Dit houdt in dat consumenten overal met dezelfde betaalpas in Europa terecht kunnen, ongeacht het land van uitgifte. De Europese banken willen echter massaal overstappen op internationale betaalmerken zoals Maestro (MasterCard) en V Pay (Visa). Dat zijn debetbetaalproducten, net als PIN nu is voor Nederland. Eurocommissaris Kroes stelde gisteren dat nationale betaalproducten in het Europese betalingsverkeer een kans moeten krijgen. Dit sluit geheel aan bij de eisen van winkeliers.

Ervaringen in het buitenland leren echter, zoals ook Eurocommissaris Kroes stelt, dat de vervanging van nationale betaalproducten door een internationale standaard zoals Maestro, samen gaat met forse prijsstijgingen.

PIN moet zolang daar vraag naar is beschikbaar blijven voor de Nederlandse markt, of de gelegenheid krijgen uit te groeien tot een Europees merk.

PIN moet ook veilig blijven, daarom moet het zo snel mogelijk geïmplementeerd worden op de EMV-chip. EMV is een veiligere technologie dan de huidige magneetstrip op betaalpassen. Dit is ook de wens van de Tweede Kamer en de Consumentenbond, maar banken doen hier weigerachtig over. Een onbegrijpelijke ontwikkeling. Winkeliers doen er immers alles aan om zo snel mogelijk hun betaalsystemen EMV-geschikt te maken.

Daarnaast confronteren banken winkeliers nu met prijsverhogingen voor PIN. Dit terwijl het aantal PINtransacties jaarlijks fors toeneemt en de banken hebben aangegeven niet meer in de veiligheid van PIN te willen investeren. PIN moet, tegen dezelfde voorwaarden en prijzen, behouden blijven zolang er vraag naar is.

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.