Gemeente Rotterdam

4 december 2007

nr. 231

Rotterdam steeds meer een internationale stad

Economische groei Rotterdam groter dan landelijk
De Rotterdamse economie heeft een gunstig jaar achter de rug. De economische groei was in 2006 zelfs iets groter dan de landelijke groei en de werkgelegenheid nam toe, met twee procent. Ook waren Rotterdamse bedrijven winstgevender dan de gemiddelde Nederlandse onderneming. Dat blijkt uit de Economische Verkenning Rotterdam 2007, die het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam vandaag in het WTC presenteerde. Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) ontving het boekje uit handen van Ivo Weekenborg, directeur Economie bij het Ontwikkelingsbedrijf. De komst van de Hoge Snelheidslijn naar Rotterdam in 2008 is aanleiding om dit jaar te kiezen voor het thema Internationale Stad. Ook werd de Werkgelegenheidsmonitor najaar 2007 uitgereikt aan wethouder Dominic Schrijer (Werkgelegenheid).

Vooral in de zorg en de zakelijke dienstverlening vonden veel mensen een baan. Bedroeg de werkgelegenheidsgroei in 2006 twee procent, ook in de komende jaren zal het aantal mensen met een baan toenemen, zo blijkt uit de verkenning. In het meest positieve scenario dat de Economische Verkenning schetst, zal die groei 1,4 procent per jaar zijn.

Havenbedrijven, creatieve sector en zorg

Terwijl Rotterdamse bedrijven in 2006 winstgevender waren dan de gemiddelde Nederlandse onderneming, doen bínnen Rotterdam vooral de havengerelateerde bedrijven het goed. Zij haalden een beter bedrijfsresultaat dan de gemiddelde onderneming in de Maasstad. Verder steeg het aantal starters in 2006 met dertien procent tot ruim 3.000. Ook de creatieve sector groeide in 2006 met 300 banen. Volgens de Economische Verkenning verschuift het zwaartepunt in de Rotterdamse economie van productie, transport en groothandel naar meer persoonsgerichte en informatiegerichte sectoren zoals de zorg en kennisdiensten. Illustratief daarvoor is de blijvende groei in de zorgsector, waarbij het niet alleen gaat om cure (genezing), maar ook om care (zorg, via innovatieve zorgconcepten).

Rotterdam Internationale Stad

Thema van de Economische Verkenning 2007 is 'Rotterdam als internationale stad'. De keuze voor deze invalshoek heeft te maken met de ambitie van het gemeentebestuur om het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven verder te verbeteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat internationale bedrijven over het algemeen snelle groeiers zijn, wat goed is voor de werkgelegenheid. Tegelijkertijd wil de stad ook attractief zijn voor individuele kenniswerkers uit het buitenland. Wethouder Mark Harbers: "Verdere zakelijke internationale profilering is cruciaal voor een gezonde economische ontwikkeling van de Rotterdamse regio. Naast onze ambitie internationale bedrijven aan te trekken, willen we als stad dat goed opgeleide werknemers van deze bedrijven hier ook graag komen wonen. We zetten de komende tijd daarom in op meer service en dienstverlening aan het internationale bedrijfsleven en het optimaal faciliteren van expats, om zo de internationale aantrekkelijkheid van Rotterdam voor buitenlandse werknemers verder te versterken".

Attractieve stad

Met de realisering van die internationale ambities is Rotterdam op de goede weg, zo blijkt uit de Economische Verkenning. De Erasmus Universiteit Rotterdam en ook de nabij gelegen TU Delft doen het bijvoorbeeld goed als het gaat om het aantrekken van buitenlandse studenten. Zowel in aantallen als in aandeel zitten beide universiteiten bij de top van Nederland. Ook het bedrijfsleven is aan het internationaliseren. Zo hadden Rotterdamse bedrijven afgelopen jaar circa 1.100 vestigingen in het buitenland en waren ongeveer 12.000 Rotterdammers werkzaam bij bedrijven met een hoofdvestiging over de grens.

De verkenning noemt niet alleen cijfers. Er staan ook analyses en aanbevelingen in. Zo moet Rotterdam, aldus de Economische Verkenning, blijven proberen zo veel mogelijk buitenlandse studenten vast te houden. Ook moet de stad blijven werken aan de verbetering van het woon- en werkklimaat, om nog attractiever te worden voor internationale bedrijven, kenniswerkers en studenten. Niet alleen in Europa, ook binnen Nederland en de Randstad is het voor Rotterdam de uitdaging zijn positie verder te versterken. De komst van de HSL en de totale vernieuwing van het gebied rondom het centraal station bieden wat dat betreft mooie kansen.

Energiehaven

Verder moet Rotterdam zijn internationale positie niet overschatten, maar zeker ook niet onderschatten; de stad staat sterk in het internationale netwerk van bedrijven die zich toeleggen op goederentransacties. Tegelijkertijd heeft de Rotterdamse haven in Europa een leidende positie als het gaat om de opslag en doorvoer van energie. Dat biedt mogelijkheden voor kennis en innovatie op het gebied van energie en milieu. De uitdaging is, aldus de Economische Verkenning, deze positie te versterken en tegelijkertijd de CO2-uitstoot terug te dringen.

Samenwerking

De Economische Verkenning is een uitgave van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, in samenwerking met de Kamer van Koophandel, Randstad, KPMG, het Havenbedrijf Rotterdam, Ooms Makelaars, de DCMR Milieudienst Rijnmond en het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijnmond.

noot voor de redactie/