Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist tweetalige politie te Brussel (04/12/07)

De N-VA is uiterst tevreden over de uitspraak tot vernietiging die het Grondwettelijk Hof vorige week deed betreffende de federale wet waardoor agenten te Brussel een bijkomende termijn kregen alvorens een tweetaligheidsattest te moeten voorleggen. Het FDF gooit nu olie op het vuur en suggereert dat politieagenten geen Nederlands moeten kunnen, omdat tweetaligheid van dienst voldoende zou zijn.

Het waren de N-VA en enkele inwoners die in . (?) naar het Grondwettelijk Hof trokken teneinde de vernietiging te bekomen van deze overgangsbepaling die was ingediend door de vorige Paarse regering. Voor de N-VA kon en kan het niet dat politieagenten in Brussel nog steeds niet het bewijs dienden voor te leggen van hun tweetaligheid. De N-VA is dan ook verheugd dat het Grondwettelijk Hof deze overgangsbepaling heeft vernietigd en politieagenten hun tweetaligheid bijgevolg wel degelijk dienen te bewijzen met een attest.

Politieagenten kunnen immers dagelijks geconfronteerd worden met situaties waarbij tweetaligheid absoluut noodzakelijk is. Bij verkeersongevallen, daden van agressie, diefstal, burenruzie, vandalisme en talloze andere gevallen heeft de burger nood aan een politieagent die hem begrijpt en hem kan te woord staan in zijn eigen taal.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat het FDF een partij die zich sociaal en progressief noemt durft op te merken dat politieagenten geen Nederlands moeten kunnen, omdat de tweetaligheid van de dienst voldoende zou zijn. Een dergelijke wijziging van de taalwetten is afbreuk doen aan de tweetaligheid van de hoofdstad.

Voor de N-VA is het ondenkbaar dat politieagenten in Brussel als hoofdstad van een tweetalig land niet langer tweetalig zouden moeten zijn. Hoe kan Brussel immers haar hoofdstedelijke functie waarnemen als zij niet in staat is om voldoende tweetalig personeel te vinden voor haar politie ?

Hoe kan Brussel nog de ambitie hebben om een Europese hoofdstad te zijn of zelfs een internationale rol te vervullen als zij er zelfs niet in slaagt om een hoofdstad te zijn voor twee gemeenschappen ?

De N-VA kiest alvast resoluut voor Brussel, maar dan wel als tweetalige hoofdstad! N-VA-volksvertegenwoordiger Jan Jambon zal in de kamer de huidige cijfergegevens opvragen betreffende de tweetaligheid van de Brusselse politie.

Auteur:
Voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be