Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 11 december 2007

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel


Onderwerp: (GM-beslissing d.d. 4-12-2007)

Kenmerk: 2007/0571536

De overheden investeren gezamenlijk in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. De provincie, gemeenten en rijkswaterstaat doen dat onder andere door de bushaltes die aan hun wegen liggen op te hogen, te verbreden en te verlengen zodat er een gelijkvloerse instap naar de bus ontstaat. De provincie heeft samen met de gemeenten een plan opgesteld welke haltes in West-Overijssel de komende jaren aangepast worden. Dit plan wordt naar het ministerie gestuurd zodat de subsidie van het rijk, ¤ 3,2 miljoen, vastgelegd kan worden. De gemeenten betalen een kleine ¤2 miljoen en de provincie ¤ 3 miljoen.

Onderwerp: Landinrichting Rijssen; intrekken begrenzingenplan Notter-Zuna (GM-beslissing d.d. 5-12-2007)

Kenmerk: 2007/0569196

Gedeputeerde Staten stemmen in met het opschorten van de procedure tot vaststellen van het ontwerp Begrenzingenplan voor de landinrichting Rijssen, deelgebied Notter-Zuna. Het door de landinrichtingscommissie Rijssen opgestelde plan bestaat uit een kaart en een algemene toelichting. Op de kaart zijn alle toe te wijzen elementen aangegeven en de toelichting bevat een voorstel voor de regeling van de eigendom, het beheer en het onderhoud van wegen, paden, waterlopen, kunstwerken en beplantingselementen. Bij de toewijzing maken de betrokken gronden verder geen onderdeel meer uit van het verkavelingsproces. De landinrichtingscommissie Rijssen heeft om opschorting van de procedure gevraagd, om eerst te onderzoeken hoe de kortingsproblematiek langs de Regge kan worden opgelost.

Onderwerp: Kanaal Almelo ­ Nordhorn. Bijdrage ruimen munitie (GM-beslissing d.d. 5-12-2007)

Kenmerk: 2007/0580863

Bij baggerwerkzaamheden in het kanaal Almelo ­ Nordhorn is de aanwezigheid van munitie geconstateerd. Om geen vertraging in de voortgang van de werkzaamheden op te lopen neemt de provincie Overijssel de gemeentelijke bijdrage op grond van de rijksregeling, vooralsnog voor haar rekening. Met Dinkelland is afgesproken het betreffende bedrag op enig moment te verrekenen met een ander dossier tussen gemeente en provincie. (GM-beslissing d.d. 5-12-2007)

Onderwerp: Uitwerkingsplan Losser; ter goedkeuring aanbieden aan LNV en VROM (GM-beslissing d.d. 5-12-2007)

Kenmerk: 2007/0576757

Provinciale Staten van Overijssel hebben het Uitwerkingsplan Reconstructie Losser vastgesteld op

14 november 2007. Op grond van artikel 17 en 18 van de Reconstructiewet hebben Gedeputeerde Staten het Uitwerkingsplan nu ter goedkeuring voorgedragen aan de ministers van LNV en VROM. In het Uitwerkingsplan Losser zijn de hoofdlijnen uit het Reconstructieplan verder uitgewerkt in concrete doelen en maatregelen voor het gebied. Na instemming van de ministers, kan tot uitvoering van het plan worden overgegaan.

Onderwerp: Publicatie subsidieplafonds 2008 (GM-beslissing d.d. 5-12-2007)

Kenmerk: 2007/0577167

Een zeer groot deel van het beleid van de provincie Overijssel wordt uitgevoerd door de prestaties die instellingen en organisaties uit het zogenaamde maatschappelijk middenveld leveren. Omdat zij met deze prestaties bijdragen aan het publieke belang van de provincie Overijssel, worden voor deze geleverde prestaties subsidies verstrekt.

Op basis van artikel 3.40 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 lid 1 van de Algemene subsidieverordening Overijssel 2005 maken Gedeputeerde Staten van Overijssel de hoogte van de subsidieplafonds bekend voor het jaar 2008. De subsidieplafonds worden gepubliceerd in het Provinciaal blad, zijn beschikbaar via provincie.overijssel.nl en liggen ter inzage in het Provinciehuis.

Onderwerp: Terugvordering subsidie (GM-beslissing d.d. 6-12-2007)

Kenmerk: 2007/0575516

Gedeputeerde Staten hebben besloten om een subsidie terug te vorderen van Landschap Overijssel. Het betreft een subsidie die al in 1981 is verstrekt voor de aankoop van een perceel bos. Dit bosperceel maakt onderdeel uit van het reservaatsgebied Smalenbroek in de gemeente Enschede. Door verkoop van dit bosperceel kon een veel grotere oppervlakte grasland worden aangekocht. De verstrekte subsidie wordt teruggevorderd.

Onderwerp: IPO ROW (Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen) d.d. 07 december 2007 (GM-beslissing d.d. 6-12-2007)

Kenmerk: 2007/0580845

Op 7 december 2007 vergadert de IPO-adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen ter bespreking: kwaliteitsagenda Mooi Nederland, anticipatie van de provincies op de Wro, advies Commissie Oosting en Wro, inzet Europese dossiers relevant voor de provinciale RO, actieplan verbetering aanpak EHS-compensatie, voortgang gemeenschappelijk ontwikkelbedrijf (GOB), voorstel nationaal plan van aanpak windenergie, adaptie ruimte en klimaat, bestuurslasten Wro, Canon van het Nederlands landschap.

Gedeputeerde Staten hebben hun standpunten bepaald ten aanzien van deze agendapunten

Onderwerp: Brief van burgemeester en wethouder en gemeenteraad van Hellendoorn over grootschalige intensieve veehouderij in relatie tot de reconstructie (GM-beslissing d.d. 7-12-2007)

Kenmerk: 2007/0577363

De gemeente Hellendoorn heeft Gedeputeerde Staten brief gestuurd, waarin zij aangeeft bij de uitwerking van het gemeentelijk beleid voor de landbouwontwikkelingsgebieden een aantal vragen en knelpunten heeft, onder meer m.b.t. de sturing op het aantal bedrijven in LOGs, de omvang van deze bedrijven, het stimuleren van het hergebruik van bestaande locaties en het geur- en milieubeleid. Gedeputeerde Staten besluiten deze vragen en knelpunten te betrekken bij de uitvoering van de motie van PvdA, CDA en VVD in de vergadering van 24 oktober, waarin gevraagd wordt om nader onderzoek naar de mogelijkheden om vestiging van grootschalige bedrijven door tot nu toe niet in Overijssel gevestigde ondernemers en de reconstructiegemeenten in Salland en Twente desgewenst met kennis, kunde, mankracht en/of andere middelen terzijde te staan om dit zo mogelijk te vertalen in effectief ruimtelijk beleid.

Onderwerp: Beantwoording brief Stichting BuitenGoed Overijssel over variantenstudie Ontsluitingstructuur Raalte. (GM-beslissing d.d. 10-12-2007)

Kenmerk: 2007/0572150

GS stellen bijgaande concept-brief vast aan de Stichting BuitenGoed Overijssel in antwoord op hun aanbieding van contra-expertise variantenstudie Ontsluitingsstructuur Raalte

Onderwerp: Vergadering IPO adviescommissie landelijk gebied 6 december 2007. (GM-beslissing d.d. 10-12-2007)

Kenmerk: 2007/0575383

Gedeputeerde Staten hebben voor de vergadering van de IPO Adviescommissie Landelijk Gebied op 6 december 2007 met betrekking tot de volgende onderwerpen hun standpunt bepaald: vergaderen op locatie bij Natuurmonumenten, bezuinigingen en intensiveringen/begrotingsbehandeling LNV, agenda Landschap, stand van zaken project Omvorming Programma Beheer, budgettekorten uitvoering programma beheer 2007, overprogrammering en onderuitputting van ILG-budgetten, informele bestuurlijke conferentie ILG, Natura 2000, managementstructuur Catalogus Groen Blauwe Diensten, verslag studiereis naar Engeland, canon van het Nederlands Landschap en actieplan verbetering aanpak EHS-compensatie.

Onderwerp: Ontheffing artikel 15 lid 2 Gemeentewet, aan/verkoop kavel grond, wethouder S. de Jong Staphorst. (GM-beslissing d.d. 10-12-2007)

Kenmerk: 2007/0577133

Gedeputeerde Staten besluiten Wethouder S. de Jong van de gemeente Staphorst ontheffing te verlenen op het verbod uit de gemeentewet voor het ruilen en de aankoop van gronden nabij het perceel meesterweg 1 te Staphorst. Dit verbod houdt onder andere in dat een wethouder geen onroerende zaken van de gemeente mag verwerven.

Onderwerp: Uitvoeringskader Recreatie en Toerisme, informatie aan PS (GM-beslissing d.d. 11-12-2007)

Kenmerk: 2007/0584506

Op 10 oktober 2007 is het Uitvoeringskader behandeld in de Commissie Economie en Bestuur. Tijdens deze vergadering bleek dat de Commissie de gekozen thema's in beginsel onderschrijft, maar dat men het kader onvoldoende uitgewerkt vindt in aanpak en activiteiten. Verder zijn er onder meer vragen gesteld over de inbreng van toeristische ondernemers bij het opstellen van dit kader. Door middel van een brief willen GS de commissie nader informeren over de activiteiten die wij tot nu toe in de voorbereiding van het Uitvoeringskader hebben gedaan en hoe de verdere aanpak er uit ziet.

Onderwerp: PS-voorstel "" Instellen Overijssels startersfonds"

Kenmerk: 2007/0553058

Als gevolg van de prijsstijgingen op de woningmarkt is de toegankelijkheid en de financiële bereikbaarheid van de koopwoningmarkt verslechterd. Daardoor ondervinden starters moeilijkheden om de eerste stap naar een koopwoning te maken. Het provinciaal beleid is er de komende jaren op gericht de positie voor starters op de koopwoningmarkt in Overijssel te verbeteren. GS stellen Provinciale Staten voor in te stemmen met de instelling van een Startersfonds Overijssel'' per 1 januari 2008 van ¤ 10.000.000,-. Door de instelling van een provinciaal startersfonds kunnen in gemeenten die een VROM startersregeling hanteren nog eens ca. 600 extra startersleningen worden verstrekt.

Onderwerp: Brief aan PS inzake toelichting op de rogrammabegroting voor het onderwerp Dynamische InvesteringsAgenda Sociaal.

Kenmerk: 2007/0558520

GS sturen een brief aan Provinciale Staten waarin zij een nadere toelichting geven op de in de programmabegroting voorgestelde uitgaven voor het sociale domein uit de dynamische investeringsagenda.

Onderwerp: Installatie Overijsselse Jeugdzorgbrigade

Kenmerk: 2007/0573361

Gedeputeerde staten stellen een Overijsselse Jeugdzorgbrigade in om onnodige bureaucratie voor de cliënt in de jeugdzorg te onderzoeken en aanbevelingen te doen deze te verminderen. Leden van de Overijsselse Jeugdzorgbrigade zijn: dhr. C. Beckmann, mevr. H. Julemet, dhr. J van Lidth de Jeude.

Onderwerp: Grondwaterwet. Last onder dwangsom. KWO-installatie aan de Zwolsestraat te Raalte.

Kenmerk: 2007/0562913

Conform besluitvorming van 25 september 2007 hebben Gedeputeerde Staten de gemeente Raalte gelast haar koude warmte opslag(KWO)-installatie te verwijderen, omdat deze in strijd met de Grondwaterwet en het provinciaal beleid is aangebracht

Onderwerp: Subsidieverlening van ¤ 500.000 aan de gemeente Ommen voor de herstructurering van bedrijventerrein De Strangen

Kenmerk: 2007/0562461

Gedeputeerde Staten verlenen 500.000 euro subsidie aan de gemeente Ommen voor de uitvoering van het Masterplan voor de herstructurering van bedrijventerrein De Strangen. De maatregelen sluiten aan op de provinciale doelstelling om een goed vestigingsklimaat te bieden aan bij het terrein passende bedrijven. De Strangen wordt een aantrekkelijk en veilig bedrijventerrein, waarbij het juiste bedrijf op de juiste plaats zit. Het beheer van het bedrijventerrein wordt zo geregeld dat het terrein ook op lange termijn aantrekkelijk blijft voor ondernemers.

Onderwerp: Verlening subsidie Herstructurering Havengebied fase I (Dollegoor/Slachthuiskade) Almelo

Kenmerk: 2007/0571585

Gedeputeerde Staten verlenen 1 miljoen euro subsidie aan de gemeente Almelo voor de herstructurering van het havengebied aan het Twentekanaal. Het project heeft betrekking op het verwerven, slopen en opnieuw uitgeven van gronden op de bedrijventerreinen Dollegoor en Slachthuiskade. De gemeente wil met het opknappen van de publieke ruimte de private sector binden om haar bijdrage te leveren aan de grootschalige herstructurering en handhaving van de kwaliteit op lange termijn. De gemeente wil in 3 fasen het havengebied van in totaal 165 ha. aan het Twentekanaal herstructureren.

Verwacht wordt dat deze herstructurering ruim 11 ha. oplevert voor hernieuwde uitgifte.

Onderwerp: Subsidieverlening van ¤ 1.000.000,-- aan de gemeente Enschede voor de uitvoering van de herstructurering eerste fase van Projectplan "Haven".

Kenmerk: 2007/0573536

Gedeputeerde staten verlenen 1 miljoen euro aan de gemeente Enschede voor de herstructurering van het Havengebied. Het project heeft betrekking op het verwerven en slopen van opstallen en opnieuw uitgeven van gronden op het deelterrein "Haven".

De gemeente sluit hiermee aan bij de provinciale doelstelling om door middel van herstructurering het vestigingsklimaat van de ondernemers te verbeteren en zo de regionale economische structuur te versterken.

Onderwerp: Subsidieverlening van
¤ 1.000.000,-- aan de gemeente Hengelo voor de herstructurering van bedrijventerrein Middengebied Twentekanaal.

Kenmerk: 2007/0573494

Gedeputeerde Staten verlenen 1 miljoen euro subsidie aan de gemeente Hengelo voor de herstructurering van het middengebied van het bedrijventerrein Twentekanaal.

De gezamenlijke private en publieke herstructurering van het hele middengebied levert ruim 50 ha. directe ruimtewinst op door hernieuwde uitgifte en inbreiding en sluit aan bij de provinciale doelstelling om te komen tot versterking van de economische structuur.

Onderwerp: AvA Oost NV en kapitaalsinjectie Oost NV

Kenmerk: 2007/0573182

Op 10 december 2007 was er een aandeelhoudersvergadering van de regionale Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV. Op de agenda stond de voorbereiding van de besluitvorming over de wijzigingen van de statuten. GS heeft ingestemd met de voorgestelde wijzigingen. Tijdens de vergadering in het voorjaar van 2008 zullen de wijzigingen formeel bekrachtigd worden.

GS is door het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland verzocht een extra kapitaalinjectie in de participatiemaatschappij PPM Oost te doen. GS delen het college van de provincie Gelderland in een brief mee, vooralsnog geen storting te willen doen.

Onderwerp: Vaststelling Provinciale Detailhandelsvisie en Reactienota

Kenmerk: 2007/0573330

In het voorjaar van 2007 hebben GS de concept detailhandelsvisie voor inspraak vrijgegeven. Hierop hebben 19 organisaties gereageerd. Uit de inspraakreacties, die zijn samengevat in de Reactienota, blijkt dat men waardering heeft voor de provinciale Detailhandelsvisie. Met behulp van deze visie kan worden gezorgd voor voldoende en gevarieerde, op de vraag afgestemde locaties voor detailhandelsvoorzieningen. Verder zijn wij van mening dat de Detailhandelsvisie kan worden beschouwd als een bouwsteen voor de nog op te stellen Omgevingsvisie Overijssel.

Onderwerp: Subsidieverlening van ¤ 1.000.000,-- aan de gemeente Enschede voor de uitvoering van de herstructurering eerste fase van Projectplan "Haven"

Kenmerk: 2007/0573536

Gedeputeerde staten verlenen 1 miljoen euro aan de gemeente Enschede voor de herstructurering van het Havengebied. Het project heeft betrekking op het verwerven en slopen van opstallen en opnieuw uitgeven van gronden op het deelterrein "Haven".

De gemeente sluit hiermee aan bij de provinciale doelstelling om door middel van herstructurering het vestigingsklimaat van de ondernemers te verbeteren en zo de regionale economische structuur te versterken.

Onderwerp: CvT Interreg IVA en interreg convenant

Kenmerk: 2007/0578120

Op 13 december 2007 zal de oprichtingsvergadering van het Comité van Toezicht Interreg IVA worden gehouden. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van diverse stukken en hun standpunt bepaald. In deze vergadering wordt ondermeer gesproken over de subsidievoorwaarden die aan projecten gesteld. Deze subsidievoorwaarden zijn in te zien op de website www.europaloket.nl. Aansluitend zal een bijeenkomst plaats vinden waar de Interreg partners het convenant ondertekenen

Onderwerp: Tweede tranche watersubsidies 2007.

Kenmerk: 2007/0582724

Gedeputeerde Staten hebben in het kader van de realisatie van het provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied subsidies verleend voor de sanering van zes riooloverstorten in Boekelo en Wierden en 1500 meter beekherstel nabij Wierden. Met de toekenning van deze subsidies draagt de provincie Overijssel bij aan het realiseren van een duurzame inrichting van het watersysteem en een verbeterde waterkwaliteit in Overijssel.

Onderwerp: Delegatiebesluit Muskusrattenbestrijding.

Kenmerk: 2007/0579424

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de muskusrattenbestrijding in Overijssel over te dragen aan het Waterschap Rijn en IJssel. In 2002 is de muskusrattenbestrijding al overgedragen aan de andere waterschappen in Overijssel.

Onderwerp: Projectenfonds Mond- en Klauwzeer (MKZ) Overijssel.

Kenmerk: 2007/0560988

In 2003 heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit middelen uit het restant noodfonds MKZ beschikbaar gesteld aan de provincie voor het uitvoeren van projecten om de landbouwstructuur en de recreatiestructuur in de getroffen gebieden te versterken. Na verdubbeling van het bedrag door Gedeputeerde Staten zijn uit het MKZ fonds Overijssel verschillende projecten gesubsidieerd. De meeste daarvan zijn afgerond. Eén van de nog lopende projecten betreft het Project "Ontwikkelingsimpuls IJsseldelta-West". In dit project zijn al de nodige kavelruilen uitgevoerd voor verbetering van de landbouwstructuur. Omdat de kavelruilcommissie IJsseldelta-West nog volop kansen ziet voor verbetering van de verkaveling krijgt dit project een vervolg. Daarnaast is de financiering voor het Project "Kwaliteits Impuls Toerisme Overijssel" nu definitief vastgesteld.

Onderwerp: Bestuurlijk gebiedsoverleg Noordwest-Overijssel

Kenmerk: 2007/0582833

Op 14 december 2007 komt het Bestuurlijk Gebiedsoverleg Noordwest Overijssel bijeen. Op de agenda staan onder andere het concept-Gebiedsprogramma 2008-2013 Noordwest Overijssel, de Update van het Gebiedsperspectief voor Noordwest Overijssel uit 1997 en een voorstel voor projectontwikkeling.

Onderwerp: Verlening prestatiesubsidie 2007 aan Regio Twente ten behoeve van het beheer van en onderhoud aan de Twentse recreatief-toeristische voorzieningen, Raamplanfietspaden, fietsroutenetwerk en overige fietsroutebewegwijzering in 2007.

Kenmerk: 2007/0575680

Gedeputeerde Staten hebben aan Regio Twente een prestatiesubsidie 2007 verleend van

¤ 573.250,--. Het subsidie is bestemd voor het beheer van en onderhoud aan de 4 Twentse dagrecreatieparken, 300 kilometer Raamplanfietspaden en 1.481 kilometer fietsroutenetwerk in 2007. Deze voorzieningen vormen de basisinfrastructuur voor recreanten en toeristen tijdens de beleving van de Twentse natuur, cultuur en het landschap gedurende de recreatief-toeristische verblijven. In het Uitvoeringskader Recreatie en Toerisme 2008-2011 vormt het versterken van de fysieke infrastructuur een van de drie prioriteiten.

Onderwerp: PVVP in relatie tot Nota Mobiliteit

Kenmerk: 2007/0583091

GS berichten de Minister van Verkeer en Waterstaat op welke wijze zij een verdere uitwerking geven aan een aantal essentiële onderdelen van de Nota Mobiliteit.

Op 21 februari 2006 is met vaststelling van de Nota Mobiliteit het landelijk mobiliteitsbeleid van kracht geworden. Ingevolge de Planwet verkeer en vervoer moet dit beleid van het rijk zijn doorwerking vinden in het provinciaal verkeer- en vervoerbeleid. De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft in dat verband de provincie gevraagd extra aandacht te besteden aan een aantal onderdelen van het provinciaal verkeer- en vervoerbeleid zoals dat bij het in 2005 vastgestelde Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan is vastgesteld.

Provincie Overijssel telefoon 038 499 9253