Novib

Rijke landen moeten meer geven voor klimaataanpassing arme landen

4 december 2007 - Rijke landen hebben slechts 67 miljoen dollar gestort in het VN-fonds om s werelds armste landen te helpen met klimaatverandering. Dat is nog minder is dan de Amerikaanse uitgaven aan zonnebrandolie in één maand tijd, zegt Oxfam Novib vandaag in een nieuw rapport.

Huidige betalingen zijn een belediging voor ontwikkelingslanden

Dit cijfer is echt een zware belediging. Ontwikkelingslanden hebben minstens 1-2 miljard dollar nodig voor alleen al de meest urgente aanpassingen, zegt de auteur van het rapport, Charlotte Sterrett. Oxfam roept de rijke landen, die op Bali bijeenkomen voor de 13e VN-conferentie over klimaatverandering, op om hun beloftes na te komen en hun inzet te vergroten om de kosten van aanpassing te betalen.

Bali moet zowel de oorzaken als de gevolgen aanpakken. Zelfs als de wereld vandaag nog stopt met vervuilen, dan gaan de gevolgen van klimaatverandering nog 30 jaar of langer door. Daarom moeten rijke landen ontwikkelingslanden nu helpen om die op te vangen. Dat zou tegelijk een signaal zijn dat de rijke landen oprecht de bedoeling hebben om het probleem aan te pakken.

Oxfam wil dat de onderhandelaars op Bali een plan opzetten voor fondsenwerving, zodat kwetsbare gemeenschappen in ontwikkelingslanden de middelen en de steun krijgen die ze nodig hebben om zich te beschermen tegen de ergste gevolgen van klimaatverandering.

Oxfam schat in dat klimaataanpassing in ontwikkelingslanden elk jaar minstens 50 miljard dollar gaat kosten. Dat bedrag wordt nog hoger als de uitstoot van broeikasgassen niet snel omlaag gaat. Voor de meest urgente aanpassingen in de minst ontwikkelde landen is naar schatting tenminste 1-2 miljard dollar per jaar nodig. Maar de huidige toezeggingen aan het Fonds voor Minst Ontwikkelde Landen, speciaal voor dit doel opgezet, bedragen een schamele163 miljoen dollar minder dan de helft van Engelands investeringen in de airco van de Londense ondergrondse. Van dit bedrag is slechts 67 miljoen dollar daadwerkelijk gestort.

Oxfam roept verder op tot een besluit over het beheer van het fonds waarbij arme landen voorop staan en tot voortgaande onderhandelingen na 2012 waarbij gelijke aandacht wordt besteed aan aanpassingen aan klimaatverandering en aan urgente maatregelen ter matiging van de effecten.

In haar rapport Financing adaptation: why the UNs Bali Climate Conference must mandate the search for new funds belicht Oxfam het onrecht dat arme landen wordt aangedaan. Kwetsbare gemeenschappen hebben het zwaarst te lijden onder voedsel- en watertekorten en onder toenemende armoede door onvoorspelbaar weer en een toename van weerrampen. Arme landen zullen vooral de prijs betalen van de gevolgen van klimaatverandering.

In Niger dragen veranderingen in de regens bij tot ergere verwoestijning, waardoor inheemse volkeren als de Touareg en de Wodaabe zware verliezen lijden aan hun veestapels en voedselzekerheid. In Tuvalu, een kleine eilandennatie in de Grote Oceaan, beuken sterke winden en hoge getijden regelmatig tegen beschadigde zeeweringen aan, slepen golven afval het land op, en overstromen zij huizen en vernielen verswaterbronnen. In Bolivia zorgen stijgende temperaturen voor meer en grotere bosbranden die de landbouw schade toebrengen.

De meeste mensen in arme landen zijn voor hun overleven afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen op land en in zee. Dus zullen mensen uit agrarische maatschappijen zoals Cambodja, die het minst schuldig zijn aan de opwarming van de aarde, het hardst getroffen worden door klimaatverandering, zegt Sterrett.

De Cambodjaanse regering was een van de eerste die een Nationaal Actieplan voor Aanpassingen (NAPA) opzette en wacht nu op de goedkeuring van het Fonds voor Minst Ontwikkelde Landen, door UNFCCC opgezet in 2002. De auteur van het Cambodjaanse NAPA en de projectmanager van het Klimaatsveranderingkantoor in Phnom Phen, Tin Ponlok, zegt:

Jammer genoeg richtten de VN-onderhandelingen zich in het verleden meer op matiging, terwijl aanpassing veel minder aandacht kreeg. Deze trend moet omgedraaid worden. We hebben tastbare steun nodig niet alleen gebakken lucht, niet alleen onderhandelingen.