Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 15 november 2007

KERSTGROEPEN UIT ALLE WERELDDELEN

museumgoudA toont unieke collectie van particuliere verzamelaars

Overal op de wereld behoren afbeeldingen van het kerstverhaal en kerstgroepen tot de oudste christelijke voorstellingen. Al in de derde eeuw werd de geboorte van Christus op sarcofagen en in catacomben afgebeeld. De driedimensionale uitbeelding in vrijstaande kerststallen is echter jonger en hangt samen met een veranderende praktijk van het geloof en de beleving hiervan. MuseumgoudA laat een ruime selectie zien van kerstgroepen uit alle werelddelen, uit twee particuliere verzamelingen. De kerstgroepen zijn te zien van 5 december 2007 t/m 6 januari 2008.

De kerststal zoals wij die kennen heeft waarschijnlijk zijn oorsprong bij Franciscus van Assisi (1181-1226). Deze monnik was vol van de verhalen rondom de geboorte van Christus. Omdat Franciscus vond dat zijn tijdgenoten weinig oog hadden voor de menselijke kant van het verhaal omtrent Christus' geboorte, besloot hij het verhaal visueel te maken. Hij hoopte dat de mensen hieraan een voorbeeld konden nemen door ook sober en nederig door het leven te gaan.

Kerstgroepen kunnen eigentijds zijn of honderden jaren oud, ze zijn er van alle tijden en van alle plaatsen. In het algemeen zijn kerstgroepen niet van een hoog artistiek gehalte. Het is veelal volkskunst, ontstaan in de fantasie van mensen. Bijzonder is om te zien hoe elk land of streek zijn eigen invulling hieraan geeft. In Peru, bijvoorbeeld, waren er lama's in plaats van kamelen en in andere landen werden os en ezel vervangen door karbouw en olifant. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. En zo heeft elk land zijn eigen interpretatie van het kerstverhaal.

Daarnaast neemt ook de symboliek een belangrijke plaats in, zoals Jozef, die vaak met een herderstaf wordt afgebeeld ten teken van zijn waardigheid. Maria moet devoot worden afgebeeld. Haar mantel is lichtblauw, verwijzend naar het Hemelse rijk en haar onderkleed is rood, wat verwijst naar het lijden van Jezus aan het kruis. Jezus maakt vanuit zijn kribje het kruisteken. Hij heeft altijd een wit kleed aan. MuseumgoudA laat een ruime selectie zien van kerstgroepen uit alle werelddelen, uit de particuliere verzamelingen van de heren Theo Roelofs en Jan van Hulst.

De kerstgroepen zijn te zien van 5 december 2007 t/m 6 januari 2008. De feestelijke opening is op 7 december 2007!

Het museum is op 25 december 2007 en 1 januari 2008 gesloten.

()

//