Kaya over baarmoederhalskanker

Antwoorden op kamervragen van Koser Kaya over baarmoederhalskanker

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2.813.008

4 december 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over baarmoederhalskanker (2070804420).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het artikel `Baarmoederhalskanker uit te bannen'?
1)

Antwoord 1
Ik heb kennis genomen van het artikel.
Op 20 maart jl. heb ik de Gezondheidsraad gevraagd om mij te adviseren over de opname van vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) in het rijksvaccinatieprogramma. Het advies wordt eind maart 2008 verwacht.

Vraag 2
Realiseert u zich dat baarmoederhalskanker na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij vrouwen onder de 45 jaar? Deelt u de conclusie van de oncologische gynaecologen dat door middel van preventieve actie - inentingen - het ontstaan van baarmoederhalskanker met 85 tot 90 procent kan worden teruggedrongen?

Antwoord 2
Dat realiseer ik mij terdege. Daarom biedt de overheid al jaren een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker aan aan vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.
De wetenschappelijk onderzoeken waarin aannemelijk wordt gemaakt dat de nu beschikbare vaccins beschermen tegen de HPV-typen die zo'n 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken, zijn mij bekend. In gericht trialonderzoek is de werkzaamheid van de twee beschikbare vaccins tegen voorstadia van baarmoederhalskanker tenminste 90% gebleken. Op grond van deze gegevens en de te behalen vaccinatiegraad zal de effectiviteit in de dagelijkse praktijk beneden de 70% komen te liggen. Helaas zal ook bij vaccinatie met de huidig vaccins de sterfte aan baarmoederhalskanker niet geheel uit te bannen zijn.

Vraag 3
Bent u bereid, gezien het feit dat twaalf Europese landen, een positief advies hebben geformuleerd over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker op te nemen in het nationale vaccinatieprogramma?

Antwoord 3
Een beslissing over opname van HPV-vaccinatie zal ik nemen op basis van het door mij gevraagde advies van de Gezondheidsraad.


1) Baarmoederhalskanker uit te bannen, Het Parool, 1 november 2007