Gemeente Drechterland

5-12-2007
gevolgen â lenenâ ID vaak onderschat door jongeren

Identiteitsfraude bij jongeren

Citaat van een jongerensite: âik zou iig niet gaan rotzooien met andermans identiteit.. want als ze je daarmee betrappen dan heb je nog een veel groter probleemâ.
Dit artikel gaat over een misdrijf. Een misdrijf is ernstiger dan een overtreding. In beide gevallen hebben we het over iets dat niet mag: een strafbaar feit. Een beetje te hard rijden of openbaar dronkenschap is een overtreding. Maar een ID van iemand anders âlenenâ is een misdrijf met gevolgen voor de rest van je leven.

Vanaf de leeftijd van 14 jaar kent Nederland een beperkte identificatieplicht. In praktijk komt het er op neer dat je maar beter altijd je ID bij je kan hebben. Bij evenementen is het makkelijk voor de organisatie om bij de ingang te controleren of iemand naar binnen mag. Vooral bij meisjes is nauwelijks op een andere manier te controleren of iemand wel naar binnen mag. Het voelt wellicht niet eens zo erg als je hiervoor het ID van een ander gebruikt. Maar word je aangehouden, dan is dat niet zomaar wat.

Levenslang
Als de politie constateert dat je het ID van iemand anders gebruikt, kunnen ze niet anders dan dat voorval registreren. De politie geeft het voorval door aan justitie. Het resultaat is in ieder geval een aantekening bij je persoonlijke gegeven en een straf. En anders dan bij een overtreding, blijft dit een aantekening die je leven lang bij je blijft.
Het komt soms bij een sollicitatie pas weer aan het licht dat je een âstrafbladâ hebt. Steeds meer bedrijven vragen tegenwoordig een verklaring omtrent het gedrag bij een sollicitatie. Een misdrijf op deze verklaring, is voor bedrijven vaak een reden om de sollicitatieprocedure af te breken.

Deze zomer werden we gebeld door een wat verdrietige moeder. Haar dochter mocht ergens niet komen werken door deze aantekening. Het besef dat die aantekening niet meer zou verdwijnen, kwam hard aan. â Ze deed er toch niemand kwaad meeâ. Wat dat laatste betreft klopt dat bijna: ze deed vooral zichzelf iets aan waar ze nu enorm spijt van heeft.

Het is best lastig als je nog niet de leeftijd hebt om uit te gaan en veel van je vrienden of vriendinnen net wat ouder zijn en wel oud genoeg zijn. Zorg ervoor dat die korte periode niet de rest van je leven verpest.

---