Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief Ons kenmerk AI/CB/2007/38769 Datum 5 december 2007

Onderwerp Meerjarenstrategie 2008-2011 en Jaarplan 2008
Arbeidsinspectie

Hierbij doe ik u de Meerjarenstrategie 2008-2011 en het Jaarplan 2008 van de Arbeidsinspectie (AI) toekomen.
In de Meerjarenstrategie wordt vanuit de analyse van de huidige situatie het beeld geschetst van de ontwikkelingen, de strategie en de daarop gebaseerde prioriteiten en voorgenomen activiteiten van de Arbeidsinspectie in de komende jaren. In het jaarplan is weergegeven welke prioriteiten de AI in 2008 zal hanteren in de uitvoering van het toezicht. Op enkele punten van zowel de Meerjarenstrategie als het jaarplan wil ik hierbij in het bijzonder uw aandacht vestigen.

Meerjarenstrategie 2008-2011
In de Meerjarenstrategie zijn de Visie en Missie van de Arbeidsinspectie geformuleerd. Deze zijn geactualiseerd met in achtneming van de veranderingen, die het gevolg zijn van ontwikkelingen als de Kaderstellende Visie op Toezicht en de rijksbrede Vernieuwing van het toezicht.
Vanwege de verschillen in wetgeving, problematiek en samenwerkingsrelaties wordt in de uitwerking van de Meerjarenvisie onderscheid gemaakt tussen de werkvelden arbeidsomstandigheden/arbeidstijden (veiligheid en gezondheid op het werk), major hazards (ramppreventie en-beheersing bij hoog-risicobedrijven), en arbeidsmarktfraude (aanpak illegale arbeid en handhaving wettelijk minimumloon)..
Op het werkveld arbeidsomstandigheden/arbeidstijden wordt invulling gegeven aan de veranderingen in de aanpak in het verlengde van de vernieuwde Arbowetgeving: meer ruimte voor sociale partners en maatwerk bij de inspecties.
In lijn met de vernieuwde aanpak van sectoren worden voor de eerste keer de sectoren met name genoemd waar de AI in de komende periode geen voornemens heeft actief te gaan inspecteren.
Bij de inspecties van afzonderlijke bedrijven is het motto in de aanpak `hard waar het moet en zacht waar het kan'. Daarmee wordt recht gedaan aan de verscheidenheid, die zich voordoet in

Ons kenmerk

nalevingsgedrag. Het begrip `optreden vanuit vertrouwen' wordt door de AI hierbij concreet in praktijk gebracht.
Voor het terrein van de `arbeidsmarktfraude' is de koppeling van illegale arbeid aan onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden tot een speerpunt in de bestrijding van arbeidsmarktfraude gemaakt.
Op het gebied van de major hazards wordt de samenwerking met partners in het toezicht op het BRZO steeds hechter en wordt er onderzoek gedaan naar samensmelting ­ in welke vorm dan ook ­ van de toezichthoudende taken.
Aan de totstandkoming van de Meerjarenstrategie is een consultatieronde vooraf gegaan bij de sociale partners en bij andere Rijksinspectiediensten.

Jaarplan 2008
Het jaarplan 2008 is vooral een weergave van de concrete activiteiten en projecten, die in het eerste planjaar van de uitvoering van de Meerjarenstrategie worden ondernomen. De AI zal in 2008 in totaal zo'n 25.000 inspecties en onderzoeken op het gebied van de arbeidsomstandigheden gaan uitvoeren. Het merendeel daarvan vindt plaats in projecten, gericht op diverse branches waar risico's aanwezig zijn op onderwerpen, die als hoog of als ernstig risico worden gekenschetst.
Op het werkveld Major Hazards heeft de AI voor 2008 drie speerpunten benoemd, te weten de naleving van de ATEX regelgeving m.b.t. explosieve stoffen, de naleving van het warenwetbesluit drukapparatuur en tenslotte het management en de correcte uitvoering van onderhoud aan chemische installaties.
Op het gebied van de aanpak van illegale arbeid wordt de ingezette lijn m.b.t. de bestrijding van illegale arbeid en toezicht op naleving WML voortgezet. Dit om oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en uitbuiting van zwakke groepen werknemers te voorkomen. Andere belangrijke elementen in dit werkveld zijn de notificatieregeling in gevallen van grensoverschrijdende dienstverlening, de instroom van buitenlandse kenniswerkers, de opsporing van identiteitsfraude, het tegengaan van mensenhandel en de eventuele controle op de eerste dagmeldingen van nieuwe werknemers met signalering aan de Belastingdienst. In totaal zullen er ca. 10.000 inspecties en onderzoeken plaatsvinden op dit terrein.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner )


---