Rechtbank Utrecht


Rabo mag arbeidsovereenkomst met Veneberg ontbinden

5 december - De Rabo Wielerploeg mag de arbeidsovereenkomst met wielrenner Thorwald Veneberg per 1 januari 2008 beëindigen. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht vandaag beslist.

Volgens de wielerploeg had de wielrenner de laatste jaren geen aantoonbare (wedstrijd)prestaties geleverd. Bovendien is er bij hem geen progressie waargenomen, zodat betere prestaties in de toekomst niet te verwachten zijn. Volgens Veneberg raken deze verwijten kant nog wal, omdat hij knecht was en in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de successen van de kopmannen van de Rabo-Wielerploeg.Veneberg heeft erop gewezen dat hij meer prestaties heeft geleverd dan enkele andere knechten.

,,In de professionele wielersport geldt slechts één criterium en dat is dat er gepresteerd moet worden, als knecht dan wel als kopman'', aldus de kantonrechter. De rechter constateerde dat Veneberg grote verdiensten heeft gehad voor de professionele wielersport, maar dat Rabo in deze procedure ook voldoende aannemelijk gemaakt heeft dat Veneberg in 2006 en 2007 geen belangrijke wielerrondes heeft gereden, geen hoge plaatsen heeft bereikt in minder belangrijke meerdaagse rondes en ééndagswedstrijden en veelvuldig voortijdig is afgestapt. ,,De (harde) realiteit van de topsport is dat Rabo vanwege dit presteren, wat de oorzaak daarvan ook mogen zijn, Veneberg niet meer in haar wielerploeg wil hebben'', aldus de rechter.

Wegens die veranderde omstandigheden kan de arbeidsovereenkomst tussen partijen beëindigd worden. De kantonrechtersformule is niet van toepassing op deze zaak. Veneberg heeft daarom geen recht op een ontslagvergoeding.

LJ Nummer

BB9399

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 5 december 2007 Naar boven