Gemeente De Ronde Venen


Nuchter Verstand basis voor verslavingsbeleid

De gemeente vindt het alcoholgebruik onder de Rondeveense jongeren zorgelijk en wil dan ook een lokaal alcohol- en drugsbeleid opzetten om het genotmiddelengebruik onder jongeren te verminderen. Het gehele project voor het opstellen van het lokale verslavingsbeleid heeft de naam `Nuchter Verstand' gekregen. Om hier invulling aan te geven, is een plan van aanpak opgesteld, dat het college van burgemeester en wethouders op 4 december heeft vastgesteld.

Voor het opzetten van het lokale preventieve verslavingsbeleid is een werkgroep opgericht waarin naast professionele instellingen ook jongeren en ouders zitting hebben. De werkgroep heeft input gegeven voor het plan van aanpak. Uit dit plan van aanpak zal de werkgroep ook een concreet actieplan met maatregelen opstellen.

De werkgroep streeft naar realisatie van de doelstellingen van het project Nuchter Verstand, namelijk:

tegengaan van alcoholgebruik onder de 16 jaar;

tegengaan van drugsgebruik onder de 18 jaar;

bevorderen van verantwoord alcohol- en drugsgebruik, voorkomen van schadelijk alcohol- en drugsgebruik;

voorkomen van openbare orde problematiek.

De toekomstige maatregelen zijn gericht op alle (uitgaande) jongeren in de gemeente De Ronde Venen in de leeftijd van 10 tot 25 jaar. Hierbij zal de focus liggen op het verminderen van alcoholgebruik, met speciale aandacht voor de jongeren die op zeer jonge leeftijd beginnen met alcohol drinken. Daarnaast zijn de maatregelen gericht op intermediaire doelgroepen zoals ouders, onderwijs, hulpverlening, verenigingen en horecagelegenheden.

De maatregelen hebben betrekking op de beleidspijlers voorlichting, hulpverlening, voorzieningen en regelgeving/ handhaving. Voor de uitvoering van het lokale alcoholbeleid is met ingang van de begroting 2008 structureel een bedrag beschikbaar van EUR 24.750