Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Metaaltechniek (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 5 december 2007

------

CNV Metaaltechniek presenteert cao-voorstellen:

Cao Metaaltechniek gericht op meer kwaliteit

CNV Metaaltechniek wil de komende cao-onderhandelingen benutten om, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, het imago van de Metaal- en Technische Bedrijfstakken te verbeteren en aantrekkelijk te maken voor instromers. Maar de bond wil evengoed de nadruk in de cao op een duurzame leefomgeving. De cao-onderhandelingen in de Metaaltechniek starten op 12 december.

De cao-onderhandelingen voor zo'n 370.000 werknemers in de Metaal- en Technische bedrijfstakken starten op 12 december. Om de branche aantrekkelijker te maken voor vakmensen stelt de bond een loonsverhoging voor van 3,5 procent, verbetering salarisgebouw, en een eenmalige toeslag van 350 euro. CNV Metaaltechniek wil dat de cao ook aantrekkelijk wordt voor vrouwen en jongeren. Dus wil de bond bijvoorbeeld jongeren beter gaan belonen en begeleiden.

Verder wil de bond een aantal levensfaseafspraken in de cao. Marco Hietkamp, landelijk onderhandelaar CNV Metaaltechniek: "Zo zou een moeder met kinderen bijvoorbeeld moeten kunnen kiezen voor een arbeid- en zorgpakket, waarin het accent ligt op kinderopvang en flexibele arbeidstijden." Zo wil de bond ook een loopbaan- en scholingpakket.

'Inclusief ondernemen'

CNV Metaaltechniek wil binnen de bedrijven ook werken aan een cultuur van duurzaamheid. Hietkamp: "Wij willen aandacht voor zogenoemd inclusief ondernemen. Dit houdt in dat wij ook breder willen kijken dan alleen de korte termijn. Maar dat er ook aandacht komt voor lange termijn bedrijfsvoering en positie van werknemers. Hierbij gaat het om internationale ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied, verbondenheid met mensen in andere landen, milieu en klimaatvraagstukken." Daarom stelt de bond voor om een percentage van de loonsom aan projecten op dit vlak te besteden, waarbij een paritaire werkgroep de kaders bepaalt welke projecten in aanmerking komen. Verder wil de bond dat werknemers werkzaam in de bedrijfstak bij aanschaf van duurzame en/of energievriendelijke artikelen een bedrijfstakkorting krijgen en dat er een cao-informatiepunt wordt ingesteld voor buitenlandse werknemers.

De bond wil ontslagbescherming voor werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn en een intersectoraal samenwerkingsverband om (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers te kunnen herplaatsen en daarmee te behouden voor de branche. CNV Metaaltechniek wil dat er meer geïnvesteerd wordt in het enthousiasmeren, werven en opleiden van de vaklieden voor de bedrijfstak.

Sociale innovatie

En de bond wil ook afspraken maken op het gebied van sociale innovatie. Vernieuwing van het arbeidsproces. Investeren in mens en organisatie. CNV Metaaltechniek ziet mogelijkheden voor bijvoorbeeld een integraal employabiltybeleid. Punten die aan de orde kunnen komen zijn: collegiaal in- en uitlenen en het vormen van arbeidspools.

De cao-onderhandelingen starten op 12 december. Vervolgafspraken zijn gepland op 19 december 2007 en op 16 en 22 januari 2008.



Ingezonden persbericht