Stuurgroep Islam en Burgerschap

Bezinningscentrum PKN-bijeenkomst: Verder dan de dialoog

6 december 2007
Bezinningscentrum PKN-bijeenkomst: Verder dan de dialoog Evenement: bijeenkomst over de stand van zaken in de interreligieuze dialoog
Locatie: Hydepark in Doorn Tijd: 14.00-18.30 uur Toegang: via aanmelding

Verder dan dialoog

Dialoog is een middel, uiteindelijk een middel voor het goede samenleven. Laat duizend bloemen bloeien. Maar alle dialoogactiviteiten lijken nauwelijks nog impact te hebben op de beeldvorming in het publieke domein.Van autochtone jongeren tussen 12 en 14 jaar is 50% islamofoob (Onderzoek Ministerie van Justitie). Minister Klink laat zich de uitspraak ontvallen dat de kerken afwezig zijn in multireligieuze samenleving, ondanks alle soms al jaren lopende activiteiten. Abdulwahid van Bommel stelt dat "de tijd van de snuffelstage voorbij is". Natuurlijk zijn er steeds weer nieuwe mensen die aan de snuffelstage toe zijn, maar het is ook zaak voor het voetlicht te treden en publieke aandacht te claimen voor alle succesvolle ontmoeting die er is. Met het oog op de sociale samenhang in de samenleving is het niet voldoende te blijven wijzen op het belang van dialoog. We kunnen niet blijven hangen in een herhaling van zetten. Hoe gaan we de uitdaging aan?

Over deze vraag belegt het Bezinningscentrum van de Protestantse Kerk in Nederland een verkennend gesprek tussen vertegenwoordigers van verschillende dialoogactiviteiten in het land. Daarnaast zijn drie mensen uitgenodigd met de vraag om op basis van hun specifieke deskundigheid een bijdrage te leveren aan de gedachtewisseling, te weten:


· Abdulwahid van Bommel van moslim zijde (freelance publicist voor bladen en kranten, werkt sinds mei 1998 bij het Medisch Centrum Haaglanden twee dagen per week als geestelijk verzorger voor moslims; imam met Nederlandse roots)


· Rachel Reedijk van joodse zijde (die bij Prof. dr. H. Vroom een proefschrift voorbereidt over methodes voor interreligieuze dialoog)


· Gé Speelman van christelijke zijde (universitair docent Godsdienstwetenschappen / Islam aan de Protestantse Theologische Universiteit, locatie Kampen; PKN)

14.00 - 14.30 Ontvangst, koffie, thee

14.30 - 14.35 Opening & welkom

14.35 - 14.45 Korte inleiding op het thema

14.45 - 15.15 Kennismakingsronde, wie en welke activiteiten zitten rond de tafel

15.15 - 15.30 Korte inleiding op de vraagstelling

15.30 - 16.00 Eerste gedachtewisseling

16.00 - 16.20 Pauze

16.20 - 16.40 Reflecties van de drie gasten

16.40 - 17.15 Vervolg gedachtenwisseling

17.15 - 17.30 Afsluiting, conclusies, vervolgstappen?

Plaats: Hydepark, Doorn.
(Routebeschrijving: www.pkn.nl/bezinningscentrum/)

Meer informatie en aanmelding: www.pkn.nl/bezinningscentrum/