Sint krijgt pensioen

03/12/2007 09:56



Cordaid



Sint Nicolaas krijgt op donderdag 6 december zijn pensioen aangeboden voor het Vredespaleis in Den Haag. Hiermee vragen Cordaid en WorldGranny aandacht voor ouderen in ontwikkelingslanden, die geen pensioen ontvangen.

Sint Nicolaas moet, net als veel ouderen in ontwikkelingslanden, hard werken op hoge leeftijd. Op zijn paard 's nachts over hoge daken rijden is, zeker op zijn geschatte leeftijd van 1737 jaar, erg gevaarlijk. WorldGranny en Cordaid, die zich inzetten voor ouderen in ontwikkelingslanden, vinden dat Sint Nicolaas niet langer zulke risico's mag nemen: hij heeft recht op een pensioen! In plaats van door weer en wind zijn pakketten afleveren, kan Sint nu meer tijd doorbrengen met de kinderen, bijvoorbeeld op scholen.

Net als de Sint krijgen de meeste ouderen in ontwikkelingslanden geen overheidspensioen. En meestal hebben zij ook niet veel kunnen sparen, zeker niet als ze zo oud worden als de Sint. Dat maakt hen afhankelijk van het inkomen en de zorg van hun familie. Maar hun kinderen vertrekken steeds vaker naar de stad of het buitenland op zoek naar een beter bestaan. En er is veel uitval door ziekte of overlijden - bijvoorbeeld door HIV/AIDS - , waardoor ouderen vaak de zorg voor hun kleinkinderen overnemen. Aangetoond is dat het ontvangen van een pensioen betekent dat meer kinderen naar school gaan.

Op 6 december om 12:00 uur krijgt Sint Nicolaas, gezeten op zijn witte paard, in de tuin van het Vredespaleis een pensioen aangeboden uit handen van Caroline van Dullemen, directeur van WorldGranny.

Conferentie Cash?
Aansluitend organiseren Cordaid en WorldGranny de conferentie 'Cash & Care', waarmee aandacht wordt gevraagd voor inkomen en zorg voor ouderen in ontwikkelingslanden. Niet alleen in Nederland is sprake van vergrijzing, in ontwikkelingslanden groeit de groep ouderen razendsnel. Op dit moment leven 375 miljoen ouderen van boven de 60 in ontwikkelingslanden. In 2050 zal dat aantal gestegen zijn tot 1500 miljoen. In 2050 zal bijna 25% van de bevolking in Azië en Latijns-Amerika ouder zijn dan 60, voor sub-Sahara Afrika wordt dat ruim 10%. WorldGranny en Cordaid willen dat alle ouderen een pensioen krijgen. Dit doen we door lobby met overheden in ontwikkelingslanden en het stimuleren van kennisoverdracht van Nederlandse pensioenfondsen aan organisaties in ontwikkelingslanden.

Cordaid en WorldGranny zetten zich in voor de ontwikkeling van pensioenen en (in)formele zorgsystemen voor ouderen in ontwikkelingslanden. Dit zijn nieuwe onderwerpen in ontwikkelingssamenwerking en deze staan tijdens de conferentie centraal. Sprekers zijn o.a. Hans Alders, bestuursvoorzitter van PGGM, Thembekile Hlubi, directeur van MUSA uit Zuid Afrika, Renana Jhabvala, voorzitter van de SEWA bank uit India, Herman Wijffels van de Wereldbank en vertegenwoordigers van ouderenorganisaties uit India, Oeganda en de Filippijnen.

Conferentie Cash & Care, 6 december 2007, Vredespaleis Den Haag. Tijd: 12.00 uur pensioen voor Sint Nicolaas; 12.30 - 17.00 uur Conferentie. Genodigden: Pensioenfondsen, ontwikkelingsorganisaties, ministeries, verzekeringsmaatschappijen, vakbonden, deskundigen, geïnteresseerden. Deelname gratis, voertaal Engels.





http://www.cordaid.nl