UMC Utrecht


Patiënten nemen unieke zuurstofrugtas in gebruik

Op 6 december krijgen zes patiënten de eerste zuurstofrugzakken van Europa uitgereikt. In Nederland zijn er zo'n 16.000 - 18.000 mensen die dagelijks (altijd) zuurstof gebruiken.

Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met COPD, Longfybrose, Cystic Fibrosis en Pulmonale Hypertensie. De flessen met zuurstof die zij dagelijks met zich mee moeten dragen wegen ongeveer zes kilo. Tot nu toe was er geen handig draagsysteem voor ontwikkeld.

Vanuit een groep gebruikers en zorgverleners in de regio Utrecht is samen met een tassenfabrikant (Daniel Ray/Paré BV) en een zuurstofleverancier (Vivisol) het initiatief genomen om voor de zuurstofflessen een patiëntvriendelijk en ergonomische rugzak te ontwikkelen. Inmiddels heeft ook het Nederlands Astma Fonds zich achter dit project geschaard.

De Utrechtse zorgverleners (onder meer fysiotherapeuten en longartsen) zou graag zien dat de verstrekking integraal onderdeel zou worden van de voorziening en levering van het product zuurstof thuis. Hiertoe zijn contacten gelegd met zuurstofleveranciers, ziektekostenverzekeraars en patiëntenorganisaties. Bij de uitreiking van de eerste exemplaren zullen ook zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen aanwezig zijn.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7557483 dinsdag 4 december 2007