VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 6 december 2007
2007/100/JS

Gezondheidszorg werknemers kan beter

De gezondheidszorg voor werknemers moet en kan beter! Zo oordeelt de Gezondheidsraad. Daarom gaan Sociale Geneeskunde van VU medisch centrum en KLM Health Services intensief samenwerken. De samenwerking richt zich vooral op onderzoek naar de kosteneffectiviteit van bedrijfsgeneeskundige interventies. Deze interventies kunnen arbeidsrelevante gezondheidsklachten voorkomen en de inzetbaarheid van werknemers vergroten. Op 6 december wordt een convenant ondertekend voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en innovatie van de bedrijfsgezondheidszorg.

De Gezondheidsraad oordeelde dit jaar dat het medisch handelen van artsen bij arbeidsverzuim en -ongeschiktheid beter kan. Verzuim en arbeidsongeschiktheid kosten de samenleving dertig miljard euro per jaar. De Gezondheidsraad stelt tevens dat in wetenschappelijk onderzoek de factor arbeid op dit moment te weinig aandacht krijgt. Ook richtlijnontwikkeling voor het medisch handelen wordt nog onvoldoende meegenomen.

VU medisch centrum en KLM Health Services gaan als één van de eerste academische werkplaatsen in de bedrijfsgezondheidszorg structureel op deze thema's samenwerken door het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. De onderzoeksresultaten zullen bijdragen aan een betere zorg voor werknemers. Zo wordt langdurige uitval van werknemers met een gezondheidsprobleem verder teruggedrongen en herstel en re-integratie bevorderd. Daarnaast levert dit de samenleving een besparing op van de kosten van verzuim en een verminderde instroom in de WIA. De bedrijfsgezondheidszorg krijgt tevens een belangrijke plek in het nieuwe onderwijsprogramma van VUmc.

Sociale Geneeskunde VUmc en KLM Health Services hebben in het onderzoek naar arbeidsgerelateerde klachten al een goede naam ontwikkeld. Vooral het onderzoek naar interventies bij lage rugklachten, één van de grootste oorzaken van verzuim en arbeidsongeschiktheid, heeft internationaal tot zorgvernieuwing en aantoonbare kostenbesparingen geleid. Uit dit onderzoek blijkt dat de geïntroduceerde lage rugklachteninterventie tot een reductie van eenderde van het aantal verzuimdagen leidt, hetgeen grote besparingen oplevert.

KLM Health Services ziet in de samenwerking een goede kans om de kwaliteit van de eigen dienstverlening verder te verhogen. Deelname aan onderzoek biedt sneller inzicht in methoden tot vroege arbeidsre-integratie en kan verzuim en arbeidsongeschiktheid bekorten en voorkomen.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Website KLM Healthservices: www.klmhealthservices.nl. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (