Gemeente Waalwijk Gemeente Waalwijk pakt roekenoverlast aan

Gemeente Waalwijk pakt roekenoverlast aan

Uit landelijke inventarisatie is gebleken dat in de gemeente Waalwijk een relatief groot roekenbestand (504 nesten in 2005) aanwezig is. Deze vogels zijn ook al enige jaren een bron van overlast. Om deze vorm van overlast volgens de wetgeving aan te kunnen pakken, heeft de gemeente nu een Roekenbeschermingsplan opgesteld. Op basis hiervan heeft de provincie een vergunning afgegeven voor 2007/2012. Het plan omvat activiteiten om de overlast van deze vogelsoort te minderen. Zonder dat de roeken daarbij schade ondervinden. In het plan staan de volgende activiteiten beschreven:


1) Het weren of verwijderen van locaties waar de roeken niet gewenst zijn.

2) Het bieden van alternatieve nestlocaties voor de vogels.
3) Het ontwikkelen van potentiële nestlocaties.

Nesten verwijderd
De gemeente is inmiddels gestart met de aanpak van de overlast op de volgende locaties. In de Carmelietenstraat (Waspik), omgeving Heistraat / Nieuwe Vaart (Capelle) en de algemene begraafplaats in de Heistraat te Sprang-Capelle. Op deze locaties zijn de nesten verwijderd. Vervolgstap is dat de roeken in de komende periode worden ontmoedigd om hier terug te keren en ze naar een geschikte locatie te lokken.

Werkwijze
Het verlokken houdt in dat de vogels naar een door de gemeente en inwoners gewenste plek worden gestuurd. Hiervoor is een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. De eerste stap is het verwijderen van nesten. Vervolgens worden de roeken verjaagd door een Valkenier en het afspelen van angstkreten. Tot slot lokken we de roeken naar een gewenste plek door het afspelen van lokroepen en het aanbieden van nestmateriaal en voedsel.
Zodra de roeken op de gewenste plek genesteld zijn worden er acties op touw gezet om de vogels daar ook te houden. Het oplossen van de roekenoverlast kan meerdere jaren in beslag nemen, daarom is de looptijd van het plan vijf jaar.

Vergunning flora- en faunawet
Roeken zijn sociaal levende, beschermde inheemse vogels die graag in de omgeving van mensen kolonies vormen. In enkele gevallen leidt dit tot overlast en is ingrijpen nodig.
Om in te kunnen grijpen is een gedeeltelijke ontheffing nodig van de flora- en faunawet. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de aanvraag van de gemeente Waalwijk goedgekeurd.

Publicatie datum 04-12-2007