Prijs Kasteelvrijwilligers van het Jaar

06/12/2007 10:54



Nederlandse Kastelenstichting



Op 30 november, is de tweejaarlijkse prijs Kasteelvrijwilligers van het Jaar uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst van de begunstigers van de Nederlandse Kastelenstichting en de Stichting Vrienden van Particulier Historische Buitenplaatsen, in de Oranjerie bij Kasteelmuseum Huis Doorn Genomineerd waren de vrijwilligersgroepen van kasteel Ter Horst in Loenen (Gelderland), Fogelsanghstate te Veenklooster (Friesland) en kasteel De Keukenhof te Lisse (Zuid-Holland). De eerste prijs ging naar de vrijwilligers van de Keukenhof, als tweede eindigden de vrijwilligers van kasteel Ter Horst en de derde prijs ging naar de groep van de Fogelsanghstate.

De jury, bestaande uit de heer Marius Ernsting van de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligers, de heer Johan Laman Trip van de Stichting Vrienden PHB en de heer Willem de Nijs Bik van de NKS, heeft uit de vele inzendingen hun keus op deze drie vrijwilligersgroepen laten vallen. Opvallend bij deze vrijwilligersorganisaties was dat zij in een korte tijd (twee tot zeven jaar) kans gezien hebben om met betrekkelijk weinig mensen heel veel tot stand te brengen. Het juryrapport was vooral lovend over Fogelsanghstate voor wat betreft de gestructureerdheid van de groep en de goede website en de vrijwilligers van Ter Horst hebben hun steentje bijgedragen aan de redding van het kasteel. De vrijwilligers van de Keukenhof met name zijn heel veelzijdig bezig, van wetenschappelijk onderzoek tot aan rondleiding. Bovendien biedt de groep de kans aan iedereen om mee te doen, ook aan mensen met een beperking. De eerste prijs bestaat uit een geldprijs. De geldprijs, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden PHB is te bestemmen voor een restauratieproject. Alle genomineerden kregen daarnaast ook een kunstwerk als tastbaar bewijs: een aardewerk schotel met daarop een afbeelding van een kasteel, vervaardigd door een kunstenaar van Abrona Kunst (een organisatie voor kunstenaars met een verstandelijke handicap).

De Kasteelvrijwilligersprijs van het Jaar is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting en de Stichting Vrienden van Particulier Historische Buitenplaatsen.





http://www.kastelen.nl