Gemeente Zoetermeer

Weer 70 km/h op een gedeelte van de Aziëweg

Vanaf 5 december mag op het gedeelte tussen de Toneellaan en de Planbaan van de Aziëweg weer 70 km per uur worden gereden. Enkele weken geleden is besloten de maximumsnelheid op dit stuk weg terug te brengen tot 50 km/h. Dat besluit heeft veel reacties opgeroepen en is afgelopen maandag ook behandeld in de raadscommissie ruimte. Dit heeft er toe geleid dat het besluit wordt ingetrokken en dat een nieuw besluit wordt genomen.

De Aziëweg moet volgens de commissieleden onderdeel van de Zoetermeerse hoofdwegenstructuur blijven. Volgens de commissie hoort hierbij(waar dat kan) een maximumsnelheid van 70 km/h. Op het weggedeelte tussen de Europaweg en de Toneellaan geldt in verband met de nabij gelegen woningen al 25 jaar een maximumsnelheid van 50 km/h. Dit blijft onveranderd. Ook is er vanwege de verkeersveiligheid instemming over een maximumsnelheid van 50 km/h ter hoogte van de kruising met de Planbaan.

Voor het weggedeelte waar de maximumsnelheid weer 70 km/h wordt is gevraagd te kijken naar mogelijke veranderingen aan de weg om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarbij zijn onder meer de uitvoegstroken bij de Planbaan en de Redelaan en de situatie bij de verkeerslichten bij de Wallendreef genoemd. Verder is de suggestie gedaan om te bekijken of de rijbanen op het weggedeelte tussen de Toneellaan en de Planbaan met een middengeleider of een middenberm van elkaar gescheiden kunnen worden. Nu is daar slechts een aslijn.

De openbare bekendmaking van het nieuwe besluit is zo spoedig mogelijk te verwachten. Degenen die een formeel bezwaarschrift tegen het ingetrokken verkeersbesluit hebben ingediend, worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd.