Gemeente Doetinchem

Uitbreiding bredeschoolnetwerk met wijk De Huet

Het bredeschoolnetwerk in Doetinchem wordt uitgebreid. Vanaf januari 2008 gaat er in de wijk De Huet ook een bredeschoolnetwerk draaien. Het netwerk moet een bijdrage leveren aan het bevorderen van de ontwikkelingskansen van kinderen en het voorkomen van problemen. Door de uitbreiding van het netwerk met De Huet, is er in de gemeente Doetinchem in vijf wijken en één dorp een bredeschoolnetwerk actief.

Centraal in het bredeschoolnetwerk in De Huet staat het gezamenlijk opzetten van activiteiten voor kinderen, jongeren en ouders door de partners in de wijk. Deze partners zijn de vier basisscholen, IJsselkring, en Yunio. De te organiseren activiteiten richten zich op een gevarieerd aanbod van vrijetijdsbesteding, preventie en lichte opvoedingsondersteuning en het verbeteren van de onderlinge samenwerking van de instellingen.

Onderzoek
In het najaar van 2006 heeft onderzoeks- en adviesbureau Oberon een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid en draagvlak voor een bredeschoolnetwerk in De Huet. De diverse partijen verschilden hierover van mening. Het college van burgemeester en wethouders besloot daarom in maart 2007 de ontwikkeling van een bredeschoolnetwerk in deze wijk meer tijd te geven en gefaseerd plaats te laten vinden. Gezien de zorgen in de wijk, hebben de partijen gezamenlijk verder onderzocht of deelname aan het netwerk toch wenselijk en noodzakelijk is. Dit heeft ertoe geleid dat zij het zinvol vindt om de samenwerking meer te structuren en te verdiepen in een bredeschoolnetwerk.

Alle kinderen een gelijke kans
Al ruim vijf jaar is er een bredeschoolnetwerk in de wijken Noord, Oosseld en Overstegen actief. In maart 2007 werden de wijk Dichteren en het dorp Wehl toegevoegd. Vanaf januari 2008 komt hier de wijk De Huet bij.
Het bredeschoolnetwerk is een samenwerkingsverband tussen basisscholen en andere organisaties die werkzaam zijn op het gebied van zorg, welzijn, sport en cultuur. Zo zijn IJsselkring, Yunio, de Gruitpoort, bibliotheek, muziekschool en het Graafschap College in het netwerk vertegenwoordigd. De gemeente Doetinchem faciliteert het bredeschoolnetwerk.

Doelstelling
De doelstelling van het bredeschoolnetwerk Doetinchem is om alle kinderen een gelijke kans te geven zich goed te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door ze kennis te laten maken met diverse onderwerpen uit de moderne samenleving, mogelijke achterstanden weg te nemen en hun sociale vaardigheden te vergroten.
Om de kinderen in hun ontwikkeling te stimuleren, organiseert het bredeschoolnetwerk het hele schooljaar door allerlei activiteiten. Activiteiten die het kind iets extras bieden. Elke wijk is anders. Daarom heeft elke wijk zijn eigen activiteitenprogramma. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van kinderen en bewoners in die wijk.