Ministerie van Defensie

06-12-2007 16:26

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Forward Operating Base Khyber - Foto: Defensie

Om de veiligheid in het gebied rond Tarin Kowt te vergroten, is de bouw van checkpoints rond de Baluchivallei een belangrijke ontwikkeling. Aan het begin van de operatie Spin Ghar is met de bouw begonnen en de laatst gereed gekomen forward operating base (FOB) is zojuist overgedragen aan het Afghaanse leger. Met de checkpoints rond Chora en met de komst van patrouillebasis Khyber in het zuiden van de Baluchivallei wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheid van de gebieden.

Een eenheid van de Afghan National Army (ANA) wordt gestationeerd op FOB Khyber. De Australische Reconstruction Task Force was verantwoordelijk voor de bouw van de basis. In vijf dagen zijn de noodzakelijk voorzieningen gebouwd. De naam Khyber is de naam van een berg in Afghanistan.

Ook deze week is weer intensief gepatrouilleerd in de omgeving van Tarin Kowt. De militairen van ISAF en de plaatselijke bevolking hebben daarbij regelmatig contact met elkaar. Onder de bevolking bestaat nog wel angst voor represailles van de Opposing Military Forces (OMF). De contacten zijn daarom niet altijd openlijk, wel wordt binnenshuis met elkaar gesproken.

Volgens de commandant van de Battle Group merken de Nederlandse militairen dat de bevolking wil kiezen voor de Afghaanse autoriteiten. In Chora meldt de bevolking regelmatig de vondst van Improvised Explosive Devices (IEDâs) bij de militairen. Samen met de Nederlanders wordt zo gezorgd voor een veiligere omgeving. Deze ontwikkeling wordt onderstreept door de opstelling van de bevolking in Deh Rafshan, ten noorden van Tarin Kowt. In het noorden van Deh Rafshan hebben de dorpsoudsten dertig tot veertig OMF uit het dorp gezet.

Hoewel het afgelopen weekend voor het eerst sinds maanden in Deh Rawod rustig was, heeft de situatie ter plaatse grote aandacht van de commandant Task Force Uruzgan en de commandant Regional Command South.

Een NGO heeft voedsel en onderkomens gedistribueerd in Deh Rawod om de vluchtelingen op de bazaar te helpen. Nu de winter begint, verslechtert de situatie van de vluchtelingen. Er ligt nu een grote druk op de wintervoorraden. Assistentie van civiele organisaties zal erg belangrijk zijn deze winter.

Afgelopen week is in de provincie Kandahar de operatie Breshna onder leiding van Regional Command South uitgevoerd. Doel van deze operaties was de OMF te verdrijven uit het gebied ten zuiden van de Zamto vallei, oost van de route tussen Uruzgan en Kandahar zodat de veiligheid op en rond deze route wordt verbeterd.

Forward Operating Base Khyber - Foto: Defensie

De provinciale politiechef van Uruzgan, Juma Gul, heeft op donderdag 29 november de cursus voor de ANAP (Afghan National Auxiliary Police) bezocht. De cursus wordt door de Koninklijke Marechaussee gegeven. Hij sprak met cursisten en verklaarde dat het personeel het uniform moet dragen en zich waardig moet gedragen.

De afgelopen week hebben kortstondige vuurcontacten plaatsgevonden tussen Nederlandse militairen en OMF. Dat gebeurde in de omgeving van patrouillebases Volendam en Poentjak. Australische eenheden hebben ten zuiden van Deh Rawod gevechten geleverd met OMF. Ter ondersteuning zijn Nederlandse pantserhouwitsers ingezet. In de buurprovincies hebben Nederlandse F-16âs luchtsteun geleverd.

Gerelateerde links:
Bijdrage Australië