Productschap Vis


5 december 2007:

WADDENZEE ALS WERELDERFGOED

vissector verwacht meer weerstand

Rijswijk, De vissector onthoudt zich van steun aan het initiatief om de Waddenzee de status van werelderfgoed toe te kennen. Al voordat formeel sprake was van het voordragen van de nominatie zagen vissers zich beknot in hun bedrijfsvoering door het opvoeren van deze uitzonderlijke positie door natuur- en milieuorganisaties.

De initiërende organisaties zeggen dat een toekomstige erkenning van de Waddenzee als werelderfgoed geen juridische consequenties, strengere regelgeving of beperkingen tot gevolg zal hebben. Maar al lang voordat er sprake was van een daadwerkelijk verzoek tot toekenning van deze bijzondere status door UNESCO ondervond de visserij al nadelen. Zo verwezen natuur- en milieuorganisaties in de afgelopen jaren in bezwaarprocedures bij de beoordeling van visserijactiviteiten in en om de Waddenzee al naar de toekomstige status. Op deze wijze frustreerden zij de vangstmogelijkheden voor de sector nog ver voordat er sprake zal zijn van deze bijzondere positie.

Visserijactiviteiten in de Waddenzee vinden sinds mensenheugenis plaats en zijn zelfs een voorwaarde voor de instandhouding van de natuurlijke omgeving. Eerdere garanties inzake de instandhouding van bestaande activiteiten van de mens bleken door de invoering van de zogenaamde Habitatrichtlijn ook geen betekenis te hebben. Ook de binnenkort van kracht zijnde Kaderrichtlijn Water zal volgens de visserijsector nieuwe drempels opwerpen voor hun beroepsuitoefening.