KNMG

Op het historisch erf van Domus Medica
Symposium 7 december 2007

In de afgelopen jaren hebben verschillende wetenschappelijke verenigingen en ook andere gremia binnen de federatie van de KNMG initiatieven genomen om de geschiedschrijving van de desbetreffende specialismen organisatorisch inhoud en vorm te geven. Sommige wetenschappelijke verenigingen, zoals die voor de heelkunde, obstetrie en gynaecologie, neurologie en urologie, hebben al langere tijd een bloeiende werkgroep of commissie die actief is op het terrein van de medische geschiedenis.

De Bibliotheca Medica Neerlandica, de historische bibliotheek van de KNMG, biedt voor het medisch-historische onderzoek een onuitputtelijke bron van informatie. De Stichting Historia Medicinae, die juist veertig jaar geleden werd opgericht om de studie van de geschiedenis van der geneeskunde in Nederland te bevorderen, wil in nauwe samenwerking met de KNMG deze activiteiten graag stimuleren en ondersteunen. Onder de titel Op het historische erf van de Domus Medica zal daartoe op vrijdag 7 december a.s. van 10.00-16.30 uur in de Domus Medica te Utrecht een symposium worden gehouden waar de verschillende organisaties zich kunnen presenteren, en waar men de gemeenschappelijke belangen kan bespreken.

Naast deze presentaties zullen twee algemene lezingen worden gehouden over 'De medische geschiedenis in de traditie van de KNMG' (prof.dr. Mart J. van Lieburg) en over 'Het academische werkveld van de medische geschiedenis' (prof.dr. Eddy S. Houwaart). Ter afsluiting wordt er door de voorzitter van de Stichting Historia Medicinae, W.H. Cense, aandacht besteed aan het veertigjarig bestaan van de stichting. De leden van de historische werkgroepen en andere belangstellenden in de geschiedenis van de geneeskunde kunnen zich aanmelden of nadere inlichtingen krijgen via e-mailadres BijeenkomstSHM@medischegeschiedenis.nl. De inschrijfkosten bedragen ¤25, inclusief de lunch.