Gemeente Valkenswaard

nieuwe terreinfietsroute in Valkenswaard

Opening nieuwe terreinfietsroute in Valkenswaard

Op vrijdag 7 december zal om 13.00 uur de feestelijke opening plaatsvinden van de "Valkenswaardse en Leenderroute", een nieuwe vaste terreinfietsroute in de gemeente Valkenswaard. Bij de Venbergse Watermolen zal de officiële opening worden verricht door de heer Daandels, portefeuillehouder recreatie en toerisme van het SRE, de heer Wijnen, wethouder gemeente Valkenswaard.

De Valkenswaardse en Leenderroute is een nieuwe bewegwijzerde, vaste terreinfietsroute voor mountainbikers. De route is ontwikkeld door het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in nauwe samenwerking met gemeente Valkenswaard, Rofra Sportieve Arrangementen, Bosgroep Zuid-Nederland, Staatsbosbeheer, Waterschap De Dommel en enkele particuliere grondbezitters. Het resultaat is een 37 kilometer lange route door de mooiste plekjes van de gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende en Bergeijk. De route doorkruist delen van het bosgebied van de Malpie en het Leenderbos.

De route kan ook in twee lussen worden gereden (19 en 22 km) die met elkaar in verbinding staan. Het parcours is zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De ontwikkeling van deze vaste terreinfietsroute is medegefinancierd door de Europese Gemeenschap, gemeente Valkenswaard en SRE met als doel een aantrekkelijk parcours aan te bieden dat dusdanig gelegen is dat de kwetsbare bos- en natuurgebieden worden ontzien. Eerder zijn al soortgelijke ATB-routes aangelegd in Zuidoost-Brabant. Er ligt inmiddels een omvangrijk netwerk van ruim 650 kilometer vaste, bewegwijzerde terreinfietsroutes die voor de echte liefhebbers van deze buitensport een gevarieerd aanbod bieden.

Regio-VVV Zuidoost-Brabant heeft ook van deze route een routekaart ontwikkeld, waarop de startpunten, het routetraject, de verkortingen en een beschrijvende tekst te vinden zijn. Deze routekaart, maar ook de overzichtskaarten van alle andere terreinfietsroutes zijn verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren in de regio.