Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Leiden, 4 december 2007

Monumentale boerderij biedt onderdak aan buitenactiviteiten Gemiva-SVG Groep
Start activiteitengroepen op Cronesteijn

Op 7 december vieren cliënten en begeleiders de succesvolle afronding van de verbouwing en daarmee de officieuze opening van het nieuwe activiteitencentrum Cronesteijn. De betrokken aannemers bieden dan een feestelijke borrel aan. Bovendien stellen ze vijf buitenprullenbakken ter beschikking ter waarde van1.250 euro.

Cliënten van Cronesteijn werken in De Horsten. Cronesteijn zaagt en verpakt hout voor de open haard.

Cronesteijn is een voormalige boerderij, gebouwd aan het begin van de vorige eeuw, en valt onder Monumentenzorg. De heer Van Rijn, de vorige eigenaar van de boerderij, stopte zijn boerenbedrijf acht jaar geleden en verkocht de boerderij aan de gemeente Leiden.
De Gemiva-SVG Groep huurt het pand sinds begin 2007 en heeft de boerderij verbouwd om haar geschikt te maken voor de activiteiten van cliënten.

Werkzaamheden
Cronesteijn biedt nu plaats aan 32 cliënten, verdeeld over drie groepen. Zij startten hun werkzaamheden al eind oktober. Deze zijn zeer veelzijdig. Zo beschikt het activiteitencentrum over vijf houtkloofmachines, waarmee cliënten open haardhout maken voor particuliere afnemers.
Daarnaast zijn er op het terrein van Cronesteijn een moestuin, een kwekerij, een boogkas en - binnenkort - een glazen kas. Cliënten kweken daar planten, bloemen, kruiden en groenten, die verkocht worden in de winkel die ook op het terrein staat.
In Leiden Noord houden de cliënten verschillende schooltuinen bij. En ook De Horsten in Voorschoten worden - deels - onderhouden door de tuingroepen van Cronesteijn. Natuurlijk wordt ook het groen op het eigen terrein verzorgd.
Op Cronesteijn is bovendien ruimte voor kleine dieren, zoals konijnen en hamsters. Binnenkort biedt een nieuw hok plaats aan kippen die - hopelijk - eieren zullen leveren voor de winkel.

Vrijwilligers gevraagd
De cliënten van Cronesteijn worden ondersteund door begeleiders van de Gemiva-SVG Groep. Daarnaast kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren bij de ondersteunende taken, zoals het bereiden van de lunch of meehelpen in de winkel. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met Dennis de Roo, locatiehoofd van het nieuwe activiteitencentrum, telefoon 06 48 37 30 50.

Officiële opening
In januari verwelkomt Cronesteijn nog drie nieuwe groepen met cliënten die nu ergens anders hun dagbesteding hebben. Zij krijgen op het terrein een eigen gebouw en een eigen terrein. Wanneer ook zij hun plek hebben gevonden, wordt het activiteitencentrum officieel geopend.

De Gemiva-SVG Groep
Cronesteijn is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep. Deze organisatie ondersteunt ruim 3700 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap of niet-aangeboren hersenletsel in de provincie Zuid-Holland. Dit gebeurt bij de mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in één van de locaties van de Gemiva-SVG Groep. Het doel is om ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun levensomstandigheden en toekomst.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.
Home