Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


7 december 2007

Wereldtop jonge nucleaire onderzoekers in Petten

Petten, 4 december 2007 De wereldtop van jonge nucleaire onderzoekers volgt vanaf vandaag in Petten een meerdaagse nucleaire training. Centraal staat de kernenergie van de toekomst. De groep van ruim 80 getalenteerde nucleaire professionals ingenieurs, natuurkundigen, technici en promovendi - vanuit de hele wereld moeten ervoor gaan zorgen dat een nieuwe generatie kerncentrales zo snel mogelijk een bijdrage gaat leveren aan de vermindering van het broeikaseffect.

De Hoge Temperatuur Reactoren (HTR), die binnen drie tot vijf jaar commercieel op de markt beschikbaar komen, staan hierbij centraal. Vanuit de hele wereld wordt verwachtingsvol uitgekeken naar deze nieuwe generatie kernreactoren. Niet alleen omdat deze inherent veilig zijn, minder radioactief afval produceren en efficiënter met brandstof omgaan, maar ook omdat deze uitermate geschikt zijn voor grootschalige, efficiënte en CO2 vrije productie van waterstof. Dit is een alternatieve brandstof voor ons toekomstige wagenpark. De HTR heeft een vermogen van 100 200 MW, de investeringskosten kunnen in stappen (per module) worden gemaakt en bouwtijden zijnkort. Zeker ten opzicht van de grote 1600 MW kerncentrales die nu in Finland en Frankrijk in aanbouw zijn.

Dat deze HTR training in Petten plaatsvindt, bevestigt de belangrijke bijdrage die wij leveren aan de realisatie van een geheel nieuwe generatie kerncentrales, aldus Dr Aliki van Heek, programmaleider vierde generatie kernenergiesystemen bij NRG. Petten is het belangrijkste onderzoekscentrum in de wereld op het gebied van splijtstof voor deze nieuwe kerncentrales. In deze innovatieve splijtstof wordt het uranium de reactorbrandstof niet in de vorm van staven gebruikt, maar in gecoate korrels verpakt in ballen (de grootte van een tennisbal). In de Hoge Flux Reactor beproeft NRG deze splijtstofballen in opdracht van onder andere Frankrijk, China, Japan, Korea en Zuid Afrika. Met recent onderzoek heeft NRG aangetoond dat je door middel van simulatie met een bij NRG gemaakte computercode heel precies het opbrandgedrag van het uranium in de bal kunt berekenen. Met één splijtstofbal kan een gezin meerdere jaren van elektriciteit worden voorzien. Ook beschikt NRG over unieke expertise op het gebied van veiligheid van deze nieuwe centrales.

Aliki van Heek: Wij vinden het belangrijk onze kennis en expertise in te brengen in deze training en zien het als onze taak de nieuwe generatie op te leiden voor de kernenergie van de toekomst.

De eerste commerciële HTR zal naar verwachting in 2010 2012 door het Zuid Afrikaanse elektriciteitsbedrijf ESKOM in Koeberg (nabij Kaapstad) in gebruik worden genomen. Als de Chinezen de Zuid-Afrikanen niet inhalen! Het Chinese Huaneng Power Group wil namelijk in diezelfde periode een HTR in bedrijf nemen in de Provincie Shandong aan de Oostkust. De Amerikaanse regering is gestart met de bouwplannen van een HTR voor elektriciteitsopwekking in combinatie met waterstofproductie. Ook in Europa wordt de HTR een belangrijke rol in de energiemix van de toekomst toegedicht, zoals te lezen in het Vision Report van het Europese Sustainable Nuclear Energy Platform. In de onlangs gepubliceerde ECN/NRG visie op een duurzame Europese energiehuishouding in 2050 is gesteld dat het aandeel kernenergie minimaal gelijk zal moeten blijven om de milieudoelstellingen (60% CO2 reductie in 2050) te kunnen behalen. De HTR kan aan deze ambitieuze doelstellingen een belangrijke bijdrage leveren.