Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.12.2007

Biodieselproducent Ecoson officieel van start gegaan

Directeur-Generaal van LNV Annemie Burger heeft op dinsdag 4 december het officiële startschot gegeven voor de productielocatie van Ecoson in het Brabantse Son. Ecoson is de jongste loot aan de stam van het VION-concern.

Op de Ecoson-locatie zal jaarlijks onder meer 44.000 ton geraffineerd dierlijk vet worden geproduceerd, dat zal worden ingezet voor o.a. de opwekking van energie via bio-WKK's, en 4.500 ton biodiesel op basis van (geraffineerd) dierlijk vet. Ecoson is evenals Sonac en Rendac onderdeel van Sobel B.V., een dochteronderneming van VION. Het wagenpark van Rendac gaat dan ook als eerste rijden op de biodiesel van Ecoson.

Met Ecoson laat VION zien dat een gezonde ondernemingsgedachte en de wens tot verduurzaming prima samengaan. Met de bouw is een investering van tien miljoen euro gemoeid. Behalve een raffinage-unit en een biodieselproductie-unit maakt ook een sterilisatie- en vergistingsinstallatie onderdeel uit van het Ecoson-complex. Zie ook het persbericht en de factsheet van Ecoson.

Voor een illustratie van het proces waarbij geraffineerd dierlijk vet in biodiesel wordt omgezet, klik hier.

Openingsbijeenkomst
Voorzitter van de Raad van Bestuur van VION Daan van Doorn memoreerde bij deze gelegenheid "dat duurzaamheid al decennialang is ingebakken in de bedrijfsprocessen, en dat VION inmiddels wereldwijd nummer één is in het tot waarde brengen van reststromen. In het circuit van verwaarding van bijproducten is Ecoson - met zijn productie van duurzame energie - de logische laatste stap."

"Iedere dag bedienen we als VION 100 miljoen consumenten," zette Van Doorn uiteen. "Kwaliteit en veiligheid van onze producten zijn dus altijd heel belangrijk voor ons geweest, en ook duurzaamheid is als het ware in onze processen geïncorporeerd. Zuinig met water, zuinig met energie, niets doen dat schadelijk is voor de komende generaties, en uiteraard het maximale uit onze grondstoffen halen. Biobased economy noemen ze dat tegenwoordig, maar 70 jaar geleden zijn wij daar al mee begonnen."

Van Doorn haalde aan dat oprichting en werkwijze van Ecoson heel goed past binnen het beleid van het kabinet om de uitstoot van CO2 te verminderen en loofde de samenwerking met de nationale, regionale en lokale overheden om het bedrijf een snelle start te kunnen laten maken. "Nederland is vaak niet concurrerend als je een locatie zoekt om te produceren, niet zozeer vanwege de kosten maar vanwege de regelgeving. Als je een plan hebt voor een bedrijf kan het 4 à 8 jaar duren voordat je aan de slag kunt. Bij Ecoson hebben we zoveel medewerking gekregen van alle betrokken overheden dat we ons project binnen 2 jaar van de grond hebben gekregen."

DG Annemie Burger omschreef de markt voor biobrandstoffen als een onzekere en sprak haar waardering uit voor de moed van VION om met Ecoson een nieuwe weg in te slaan die inderdaad prima aansluit op het kabinetsstreven tot vermindering van de CO2-uitstoot. Ze haalde aan dat deze vorm van brandstofproductie geen concurrentie voor de voedselproductie betekent omdat de grondstof niet geschikt is voor menselijke consumptie. Qua duurzaamheid klopt het verhaal eveneens want de grondstof hoeft niet speciaal te worden geproduceerd.

Burger: "Er is hier veel creatieve energie, in de fabriek, in de installaties en in de mensen, en ik wil u mijn complimenten maken voor de hier tot stand gebrachte innovatie. Als kabinet kijken we naar de toekomstvastheid van de initiatieven die we onder ogen krijgen, en dit beschouwen we als een goede en innovatieve manier om afval en grondstoffen te benutten. Esso had destijds nooit kunnen voorzien dat hun vroeger slogan, 'Stop een tijger in uw tank', nu bijna letterlijk kan worden opgevat."

Ze zei het belangrijk te vinden dat bedrijven groen denken en handelen, en dus ethisch omgaan met natuurlijk materiaal. Verder haalde ze de BSE-perikelen uit de jaren 80 en 90 aan waardoor de hele sector moest omzien naar andere toepassingen voor dierlijke eiwitten (diermeel) en sommige dierlijke vetten, een ontwikkeling die mede aan de basis lag van de stromen die thans richting energie gaan. "De EFSA heeft al diverse technologische ontwikkelingen beoordeeld voor wat thans een dierlijk bijproduct heet. Ecoson is duurzaam omdat haar grondstof geen extra landbouwgrond of ander productiemiddel vereist, maar de echte waarde zit 'em mijns inziens in de wijze waarop het bedrijf inspeelt op de veranderende omstandigheden."

Voor de integrale tekst van de toespraak van DG Burger, klik hier.

Annemie Burger en Daan van Doorn verrichten samen de openingshandeling door een aggregaat te starten dat even tevoren door hen was gevuld met biodiesel.

Daarna volgde een rondleiding.

Kijk hieronder voor een visuele impressie van de fabriek.