Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.12.2007

Bioshape bouwt Jatropha crush Terneuzen

Bioshape BV gaat bij Broomchemie BV in Terneuzen een installatie voor het crushen van Jatrophazaden en het raffineren van de olie realiseren. De crushinstallatie krijgt in de eerste fase een capaciteit van 120.000 ton noten. De raffinage-installatie krijgt in eerste instantie een capaciteit van circa 100.000 ton/jaar.

Zoals eerder aangekondigd wordt ook een bio-WKK van 9 MWe geplaatst die zal werken op Jatropha-olie. Daarbij wordt 6 MWth aan hoogwaardige warmte geproduceerd en kan 1 MWth aan laagwaardige warmte worden benut voor de andere processen, onder andere bij het naastgelegen Broomchemie. De verwachte totale efficiency is 70%.

De brandstof voor de bio-WKK is Jatropha-olie afkomstig van de noten van een eigen plantage in Tanzania. Bovendien zal het complex in Terneuzen bestaan uit ontvangst en opslagfaciliteiten voor zowel noten, olie als perskoek. De perskoek zal ook worden gebruikt als brandstof voor duurzame energie.

De realisatie staat of valt met de toekenning van subsidie in het kader van de SDE-regeling. Naar verwachting zal de regeling in het voorjaar van 2008 opengaan voor aanvragen.